Ambasada BiH u Egiptu bit će premještena u novi glavni grad države

K. S.
Ambasada BiH u Egiptu bit će premještena u novi glavni grad države
FOTO: Arhiv / Kairo: Prenapućena metropola Egipta
Država Egipat još prije tri godine najavila je osnivanje novoga glavnoga grada, s obzirom na prenapućenost Kaira i velike saobraćajne gužve.

Novi, još uvijek neimenovani glavni grad, trebao bi se nalaziti 45 kilometara istočno od Kaira, na pola puta prema lučkom gradu Suez. Ovaj gigantski projekat najavio je ministar prostornog uređenja Egipta Mostafa Madbouly na konferenciji posvećenoj ekonomskom razvoju Egiptu, koja je održana u martu 2015. godine.

Na oko 700 kvadratnih kilometara novi grad bi trebao imati populaciju od najmanje pet miliona stanovnika.

Kairo je danas jedan od najgušće naseljenjih gradova i cilj je rasteretiti grad po svaku cijenu.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Duško Stojanović izjavio je za Middle East News Agency (MENA), a prenosi Egypt Today, da se razmišlja o preseljenju ambasade u novi glavni grad, s obzirom na činjenicu da će Ministarstvo vanjskih poslova Egipta također biti preseljeno.

Stojanović je napomenuo da je Egipat pomagao Bosnu i Hercegovinu tokom rata 1990-tih godina, šaljući vojnike u mirovnu misiju, ali i kroz druge oblike pomoći.

Pohvalio je napore Egipta da privuče strane investicije iz Kine, Rusije, SAD-a i Njemačke, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Stojanović je rekao da BiH želi saradnju sa Egiptom na raznim poljima, posebno u oblasti ekonomije i trgovine, te da je obim vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje u posljednje tri godine iznosio oko 30 miliona eura.

“Bosna i Hercegovina izvozi drvo i papir u Egipat i uvozi voće i povrće. Postoji mogućnost izvoza mesa u Egipat, a sa potpisivanjem CEFTA sporazuma, koji je uklonio carinu, BiH bi mogla formirati zajedničke projekte da se proizvode i izvoze robe na tržišta zemalja trećeg svijeta”, kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) potpisala je 2017. godine memorandum o razumjevanju sa Egiptom s ciljem povećanja obima investicija u obje zemlje i da radi na ohrabrivanju egipatskih investitora da ulažu u BiH.

Egipatski investitori u BiH trenutno imaju manje drvoprerađivačke pogone.

Nekad, krajem 2018. godine ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak trebao bi posjetiti Egipat.

Bilateralni odnosi dvije zemlje snažno rastu od 1992. godine, jer je Egipat bio jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a Egipat je bio i član Vijeća za implementaciju mira. Egipat je ambasadu u Sarajevu otvorio 1996. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije