Bosna i Hercegovina na 71. mjestu ljestvice najboljih država u radu na daljinu

1
Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina na 71. mjestu ljestvice najboljih država u radu na daljinu
Foto: Društvene mreže / Ilustracija

Nova analiza platforme za kibernetičku sigurnost Nordlayer razotkriva da je Europa vodeći kontinent za rad na daljinu u 2023. godini. U izvješću koje je obuhvatilo 108 zemalja, europske države dominiraju na globalnoj ljestvici najpogodnijih destinacija za digitalne nomade.

Danska se ističe kao najpoželjnija destinacija za rad na daljinu, prema globalnom indeksu koji uključuje kriterije poput kibernetičke sigurnosti, digitalne i fizičke infrastrukture, društvene sigurnosti te ekonomske sigurnosti. Zanimljivo je da su sve zemlje u prvih deset europske.

Bosna i Hercegovina, rangirana na 71. mjestu, pokazuje prostor za poboljšanje, s podacima iz 2020. i 2021. godine, dok su gotovo sve zemlje regije ispred nje.

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Danska, Nizozemska i Njemačka su se izdvojile po visokim ocjenama, ističući se u kategorijama poput kibernetičke sigurnosti, digitalne infrastrukture te društvene i ekonomske sigurnosti. Unatoč visokim troškovima života, ove zemlje nude izuzetnu kvalitetu interneta i socijalnu uključenost.

Analiza također pokazuje da su azijske zemlje, poput Singapura, Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prednjačile u kategoriji digitalne infrastrukture. S druge strane, zemlje anglosferskog kruga, poput Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Novog Zelanda, pružaju najbolju ekonomsku sigurnost za rad na daljinu.

Ukupno gledajući, Europa dominira kao epicentar rasta digitalnog nomadstva, a ova analiza pruža uvid u najpogodnije destinacije za one koji žele raditi s bilo kojeg mjesta na svijetu, piše Financa.

Bosna i Hercegovina na listi država prihvatljivih digitalnim nomadima
Foto: Printscreen: Bosna i Hercegovina na listi država prihvatljivih digitalnim nomadima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije