Bosić ostaje na čelu SDS-a

Radiosarajevo.ba
Bosić ostaje na čelu SDS-a
Mladen Bosić dobio je danas dvotrećinsku podršku članova da vodi Srpsku demokratsku (SDS) i u narednom četvorogodišnjem periodu. 
 
Jedini protivkandidat bio mu je Gojko Kličković. 
 
Na izbornoj skupštini SDS-a održanoj u Tesliću usvojena je i deklaracija o programskim ciljevima stranke u kojoj je izražena privrženost izvornim principima Dejtonskog sporazuma.
 
Upućen je poziv politčkim faktorima u RS i BiH da, uz puno uvažavanje tog sporazum i njegovih principa ravnopravnosti dva entiteta i tri konstituivna naroda, konsenzusom pronađu rješenja koja će BiH omogućiti status u EU. 
 
Također, SDS poziva političke faktore u Federaciji BiH da “restartuju svoje odnose i ponovo otvore razgovore o formiranju vlasti uz puno uvažavanje izbornih rezultata i volje sva tri konstitutivna naroda”.
 
Stranka se zalaže i da se u BiH što prije otvore razgovori o formiranju državne vlasti. 
 
Osvrćući se na informacije da je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politku i sigurnost Catherine Ashton potpisala odluku kojom Unija dobija prava da sankcionira sve osobe u BiH koje potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet države, Mladen Bosić je rekao u izjavi novinarima da to nije dobro i da to BiH vraća unazad, te govori o tome da EU ne računa ozbiljno na BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije