Bosanska Krupa: Rekonstrukcija kuća romskih porodica

Radiosarajevo.ba
Bosanska Krupa: Rekonstrukcija kuća romskih porodica

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktorica Predstavništva Humanitarne međunarodne organizacije Hilfswerk Austria International za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Suzana Jašarević danas su potpisali ugovor o rekonstrukciji 15 stambenih jedinica socijalno najugroženijih domicilnih romskih porodica u toj općini.

Bosanska Krupa jedna je od četrnaest općina u BiH koja je obezbijedila sredstva za sufinansiranje, čime je stekla pravo za učešće u tom projektu, koji ima za cilj pružanje podrške socio-ekonomskom uključenju romske populacije.

„Prepoznali smo svoju šansu, obezbijedili sredstva i tako omogućili da se u narednom periodu, stvore bolji životni uslovi za romsku populaciju, koja je u Bosanskoj Krupi zaista specifična, jer se bitno ne razlikuje od ostatka stanovništva, kao što je to slučaj u mnogim sredinama“, istakao je načelnik Halitović.

Projekt je na nivou BiH već počeo, a finansira se u okviru programa Evropske unije (EU) IPA 2011 za Podršku provedbi akcionih planova za Rome.

U Bosanskoj Krupi slijedi odabir korisnika projekta, te izvođača, koji će raditi na potrebnoj rekonstrukciji i sanaciji stambenih jedinica.

Implementator i nosilac projekta je Hilfswerk Austria International, u saradnji s međunarodnom nevladinom organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland i romskim Udruženjem Kali Sara - Crna sara, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije