Josep Borrell u Sarajevu: Kad BiH može dobiti status kandidata za EU

0
Radiosarajevo.ba
Josep Borrell u Sarajevu: Kad BiH može dobiti status kandidata za EU
PrtScr / Josep Borrelo

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell boravi danas u posjeti Bosni i Hercegovini.

Jutros, prvo se susreo s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon čega je održana i press konferencija.

Džaferović

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je da je danas važan dan za BiH, jer se obilježava 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma.

"Zahvaljujem se gospodinu Borrellu što je na naš poziv došao u BiH, da i svojim dolaskom dâ značaj ovom datumu. Današnji dan posmatramo, prije svega, kroz budućnost BiH.

Razgovarali smo o mnogim temama, ali je neupitno da je perspektiva BiH članstvo u EU. Imamo svu podršku, do nas je ovdje u BiH, da realiziramo prioritete koji su pred nas postavljeni. Nadam se da ćemo nakon današnje posjete prevazići jednu lošu atmosferu, stalnih svađa i da ćemo se više okrenuti prema realizaciji svih 14 preporuka Europske komisije", kazao je Džaferović.

Komšić

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, zahvalio se Borrellu i članovima njegovog tima što su došli u Sarajevo i istaknuo je da ovo nije bila samo protokolarna posjeta već su nastavljeni razgovori koji su započeti u Briselu.

"Ova posjeta potvrđuje da EU, EK stoji iza napretka BiH i pruža neophodnu pomoć i u trenutnim situacijama i na putu ka EU. Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo imali zadovoljstvo da ugostimo Borrella u ovakvim okolnostima", rekao je Komšić.

Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je današnji datum važan za cijeli svijet, datum na koji je uspostavljen mir.

"U BiH već duži niz godina nema sukoba na etničkoj bazi. Dejtonski sporazum pokazao je da duboko zaraćene snage mogu da zaustave svoj sukob i da se uspostave odnosi kao više nacionalna i više religijska. Osnova za sve buduće dogovore u BiH je Dejton.

Naša država se odnosi različito prema Dejtonskom sporazumu. RS obilježava dan Dejtonskog sporazuma kao praznik, kao neradni dan, u FBIH to nije slučaj. Želimo da nastavimo prema EU i želimo da dobijemo kandidatski status iduće godine, što bi bio jedan novi elan.

Mi smo dio zajedničkog projekta nabavke vakcina i za BiH, željno čekamo to rješenje da zaustavimo pošast koja se zove COVID. Najveći problem ove pandemije ja ekonomska kriza, i zato vas molim da nam pomognete oko kreiranja paketa pomoći za BiH. Hvala vam za ovo danas, ovo je dan kad je Sporazum parafiran, za nekih 15-tak dana je potpisan u Parizu, što nam je bilo jako važno da to bude jedna EU zemlja", kazao je Dodik.

On je poručio da će o Dejtonskom sporazumu pričati historičari i naučnici i dodao je da želi da se nastavi EU put BiH, ali da u sve mora biti uključen "balans Dejtonskog sporazuma".

Borrell

Borrell je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva kazao da je zahvalan na pozivu i sastanku koji je upravo završen.

"Imali smo jedan iskreni i vrlo otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i putu BiH ka EU. Ovo je historijski dan za BiH i EU, rat, opsada Sarajeva, sve su to stvari kojih se itekako dobro sjećam. Vojne snage Španije su bile angažovane na pružanju pomoći Sarajlijama.

Ovo je dobra prilika da se osvrnemo na sve ono što se dešavalo u prošlosti, da se sjetimo žrtava i odamo počast. Pozdravljam zajedničku izjavu Predsjedništva BiH o godišnjici Dejtona, Meni bi bilo zadovoljstvo da sam imao priliku da prisustvujem na zajedničkoj komemoraciji žrtvama. Naglašavam to jer je pomirenje sastavni dio 14 tačaka koje BiH treba ispuniti", rekao je on.

BiH ima podršku u naporima na njenom EU putu, istaknuo je Borrell i kazao da on dolazi iz zemlje koja je i sama prošla užas građanskog rata.

"EU je sada već najveći partner BiH. Sada je na domaćim vlastima, oni moraju intenzivirati napore koji bi ostvarili rezultate, koji će njihove građane dovesti u bolju situaciju. Status kandidata može jedino da bude ako se vidi napredak u svih 14 tačaka. Ubijeđen sam da većina političara želi da ostvari napredak.

Koristim ovu priliku da građanima ove zemlje čestitam 25. godišnjicu mira, pored svih poteškoća i problema, čestitam im. Hvala im na inspirativnoj izdržljivosti. Zadovoljstvo mi je da sam mogao da posjetim ovu zemlju u ovim teškim vremenima", zaključio je Borrello.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije