Borovac: Presuda zločincu je presuda genocidnoj ideologiji i velikosrpskom projektu

Anadolija
Borovac: Presuda zločincu je presuda genocidnoj ideologiji i velikosrpskom projektu
Foto: Radiosarajevo.ba / Semiha Borovac

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac smatra kako pravosnažna presuda dokazanom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću predstavlja presudu genocidnoj ideologiji i velikosrpskom projektu koji je imao za cilj uništenje Bosne i Hercegovine i istrebljenje Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva

Nema adekvatne kazne za svo zlo koje je počinjeno, istakla je Borovac, "ali je za historiju i sudsku praksu izuzetno značajna ova presuda kojom je potvrđeno da je u BiH počinjen genocid, odnosno teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i udruženi zločinački poduhvat. Presuda predstavlja jasan odgovor civiliziranog svijeta na najrigidniji oblik fašizma na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, a koji je zahvaljujući Karadžiću i njegovim sljedbenicima okončao genocidom i zločinima protiv čovječnosti". 

"Iako presuda ne može porodicama žrtava vratiti njihove najmilije, ona predstavlja ohrabrenje i otvara put novim naraštajima na ovim prostorima da život grade na vrijednostima na kojima se zasniva moderno društvo, a to su pluralizam, demokratija i vladavina prava te poštivanje drugog i drugačijeg. Zbog toga se presuda ne smije shvatiti kao presuda i kazna cijelom jednom narodu, nego kao presuda fašističkim ideologijama iz naše bliske prošlosti. Stoga, presudu shvatamo kao preventivnu rekaciju najviših sudskih instanci na besmislene i pogubne projekte koji bi imali slične ili iste posljedice kao što je to bilo u BiH u periodu od 1992.-1995.", kazala je Borovac. 

Ministrica Borovac je posebno naglasila istrajnost i borbu brojnih udruženja žrtava koja su strpljivo čekala na ovaj historijski momenat. 

"Svjesna sam da majkama, suprugama, sestrama koje su danas bile u sudnici ili sjedile kod kuće i gledale televizijski prijenos izricanja presude nije nimalo lako. Stalno se otvaraju stare rane. Ali, zasigurno je olakšanje kada se dokaže da je pravda, iako spora, ipak dostižna", navela je ministrica Borovac. 

Dodala je kako je ova presuda značajna ne samo za mir i stabilnost u BiH, nego i cijelom regionu. 

"Ovo je prilika za novi početak u BiH i regionu Zapadnog Balkana. Sigurna sam da će nakon ove presude jačati proces pomirenja i vraćanja povjerenja te da će se smoći političke svijesti i građanske hrabrosti za suočavanje s istinom uz puno poštovanje prema žrtvama", izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije