Slučaj Dragičević/ VSTV obaviješten prije šest dana o saslušanju Lepira i Vreće

23. 05. 2018. u 17:15:00 Fena

Shares:0

Anketni odbor, formiran odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, još prije šest dana je obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH o zaključku tog odbora da uzme izjave glavnog okružnog tužioca u Banjoj Luci Želimira Lepira i postupajućeg tužioca u „slučaju David Dragičević” Dalibora Vreće.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović je potvrdio da su takav dopis na vrijeme uputili predsjedniku VSTV-u Milanu Tegeltiji, te da je o tome govorio i na drugoj sjednici Odbora. 

Lepir i Vrećo su pozvani da u petak, 25.maja, daju izjave Anketnom odboru u vezi sa „slučajem Dragičević“.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zatražilo je danas mišljenje Komisije za etiku i Odjeljenja za pravna pitanja u vezi s mogućnošću učešća Lepira i Vreće na sjednici Anketnog odbora.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je, kako su objavili pojedini mediji, upoznao članove tog tijela o Lepirovom dopisu u kojem se traži stav te institucije u vezi s namjerom Anketnog odbora da pozove na saslušanje Vreću, kao i da sam očekuje saslušanje pred Anketnim odborom.

Izjave Anketnom odboru dosad su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željko Karan, načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić, direktor policije RS-a Darko Ćulum i načelnik Uprave kriminalističke policije MUPRS-a Siniša Kostrešević.

NEMA KOMENTARA