Borenović i Šarović se obrušili na Dodika: Ti si švercer i ratni dezerter

5
Radiosarajevo.ba
Borenović i Šarović se obrušili na Dodika: Ti si švercer i ratni dezerter
FOTO: Radiosarajevo.ba / Borenović i Šarović

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je kazao da će podržati ideju da se neustavni dan RS-a, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara, kad i Srbija slavi svoj Dan državnosti, izazvala je žestoke reakcije opozicije.

Lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović, s druge strane, brane neustavni dan RS i optužuju Dodika za izdaju, na jednako oštar način kako koje on njih do jučer nazivao Srbima po mjeri Sarajeva i Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

"Na jedinom održanom, od desetina obećanih referenduma, 99,79% građana je jasno reklo da je dan Republike Srpske 9. januar (neustavni dan RS, op.ur.). Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira da taj praznik ukine, poništi odluku naroda i dan republike 'premjesti' na drugi datum, što je čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Dodao je kako je "jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer" pokušava da ospori dan nastajanja bh. entiteta RS.

"Da izda narod, unizi tadašnje političko rukovodstvo koje je u burnim vremenima imalo smjelosti da proglasi Republiku Srpsku, ali najviše sve one koji su potom dali živote za stvaranje Republike. Ovo je najsramniji prijedlog u istoriji Srpske (bh. entiteta RS) ", ističe Borenović.

Šarović je izjavio da "Dodikovo odricanje od 9. januara graniči sa ludošću".

"Dodikova izjava u kojoj podržava ideju da se dan RS, umjesto 9. januara slavi 15. februara, kada i Dan državnosti Srbije, vrlo je politički nepromišljena i opasna", kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

"Sama ideja da se dan republike (neustavni dan RS-a, op.ur.) ne slavi 9. januara, kada je 1992. Republika srpska zvanično nastala i proglašena Republikom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, graniči se sa ludošću jer udara u same temelje RS, koja je kao takva potvrđena i Dejtonskim mirovnim sporazumom", ocijenio je kazao Šarović.

On ističe da ova Dodikova izjava direktno vodi ka brisanju "istorijskih činjenica iz duše naroda".

"Ovakvom izjavom Dodik je pokazao da mu nije istinski stalo do RS-a i da ima neke skrivene namjere. Jedna od njih bi mogla biti ukidanje 9. januara kao praznika RS, što odavno traže Dodikovi koalicioni partneri iz SDA. Očito je da Dodik ovakvim izjavama ispipava puls naroda i pokušava da nađe rješenje kako bi zadovoljio one koji insistiraju na ukidanju", naglasio je Šarović i dodao:

"Milorade, ne diraj u dan kad odajemo počast svim našim vojnicima poginulim da bi se Republika Srpska i 9. januar odbranili!", zaključio je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije