Borenović: Besmisleni su Dodikovi pozivi opoziciji na razgovore

Fena
Borenović: Besmisleni su Dodikovi pozivi opoziciji na razgovore
/ Branislav Borenović
Pozivi predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika opoziciji u RS-u na razgovore su besmisleni, jer je odbio da se o stanju u RS-u razgovora u parlamentu, izjavio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazao je na to da su Dodik i predstavnici vladajućih stranaka u RS-u imali priliku za razgovore na posebnoj sjednici Narodne skupštine u vezi s radom Vlade RS-a, za koju opozicija smatra da je najlošija od postanka RS-a.

"Dodik nije prihvatio te razgovore u parlamentu i on je odgovoran što nije izglasan dnevni red te posebne sjednice, jer je sam to i najavljivao. Jako je licemjerno i dvolično da nakon toga poziva na razgovore, a imao je taj dan priliku da s nama razgovora otvoreno argumentima. Iscrpljeni su svi modeli razgovora s ljudima koji su nas doveli u tešku situaciju u RS-u", rekao je Borenović, nakon sjednice Predsjedništva PDP-a.

Očekuje da opozicija u RS-a u julu u parlamentu RS-a zatraži interpelaciju u vezi s pet ključnih sektora u kojima je, kako je naveo, stanje izuzetno teško, zbog čega su i tražili da se Vladi RS-a izglasa nepovjerenje.

Precizirao je da će poslanički klubovi SDS-a, PDP-a i NDP-a insistirati da se raspravlja o teškom stanju posebno u pet oblasti, a odnose se na ekonomska kretanja i privredni ambijent, stanje u zdravstvenom i penzijsko-invalidskom sektoru, poljoprivredi i kada su u pitanju demografska kretanja u RS-u.

Nakon zahtjeva za interpelacijom u julu, u roku od 60 dana trebalo bi već u septembru u Narodnoj skupštini RS-a i da raspravlja o jednoj od ovih oblasti.

Zadovoljan je razgovorima u vezi s ukrupljavanjem opozicione scene u RS-u.

"Nalazimo se u poodmakloj fazi razgovora s NDP-om i drugim strankama koje su zainteresovanje za zajednički nastup na narednim izborima, zaključio je predsjednik PDP-a."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije