Borci odbili prijedlog povoljnijeg penzionisanja

Radiosarajevo.ba
Borci odbili prijedlog povoljnijeg penzionisanja

Koordinacioni odbor boračkih-braniteljskih organizacija, saveza, udruga-udruženja u FBiH održao je danas u Sarajevu sjednicu na kojoj je zaključeno da prijedlog interresorne grupe za izradu Zakona o povoljnijem penzionisanju za njih nije prihvatljiv.

Koordinacioni odbor traži da se izvrši amandmanska izmjena Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju, ostvarenu pod povoljnim uslovima. Također, od Vlade FBiH se traži da član ovog odbora učestvuje u radu grupe na pripremi Zakona, javila je novinska agencija Fena.

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika Ismet Harbinja rekao je da ukoliko Vlada bude insistirala na ovakvom zakonu, može očekivati nove proteste boraca o kojima će razgovarati na narednoj sjednici zakazanoj za 23. februar.

„Nije nam cilj da bilo koga rušimo, samo tražimo prava koja boračkoj populaciji pripadaju“, ističe Harbinja.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH Avdo Hebib posebno je istakao da činovi stečeni na prvoj borbenoj liniji moraju biti valorizirani.

„Ima slučajeva da je oficir unaprijeđen u čin brigadira - iznad toga je samo general - a da mu to danas niko ne priznaje“, kazao je Hebib, a prenijela agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije