Bomberger nakon presude: Odbacimo poricanje i pronađimo još 12.000 nestalih osoba u BiH

Radiosarajevo.ba
Bomberger nakon presude: Odbacimo poricanje i pronađimo još 12.000 nestalih osoba u BiH

Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izjavila je danas da je odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju Radovana Karadžića, nakon sudskog procesa koji je trajao više od sedam godina, važna potvrda vladavine prava.

Karadžić je osuđen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, te je osuđen na 40 godina zatvora.

Osuđen je za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela (prisilno preseljenje), teror, nezakonite napade na civile i uzimanje taoca. Oslobođen je optužbe za genocid u drugim općinama u BiH u 1992. godini.

"Oni koji su ubijali nenaoružane civile, te oni koji su svjesno stvorili okolnosti za zločine, vjerovali su da mogu izbrisati identitet žrtava trajno. Bili su u krivu”, kazala je Kathryne Bomberger, saopćeno je iz ICMP-a.

"Rad ICMP-a, posebno znanstveni dokazi o identitetu žrtava iz sukoba 90.-ih, omogućili su da se slože neosporivi dokazi o zločinima i da se predstave u brojnim suđenjima, uključujući slučajeve Radovana Karadžića i Ratka Mladića.”

ICMP je radio na pronalaženju i identifikaciji 40.000 osoba koje su nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Više od 70 posto tih ljudi je pronađeno, uključujući 7.000 od ukupno 8.000 koji su nestali u Srebrenici u julu 1995. godine. Uz pomoć ICMP-ovih DNA identifikacijskih tehnika bilo je moguće identifikovati hiljade srebreničkih žrtava, usprkos pokušajima da se sakriju dokazi ekshumacije i skrivanje tijela od strane počinioca masakra.

“Današnja presuda daje nadu preživjelima, uključujući porodice nestalih, da pravda može biti zadovoljena. Na ljudima je u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu da se odluče za pošten obračun sa prošlošću, te da odbace šovinistički pristup ili poricanje i da ostanu ustrajni u svojim naporima da pronađu preostalih 12.000 nestalih osoba”, kazala je Kathryne Bomberger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije