Bolonjski proces u BiH i nakon deset godina provođenja fragmentiran i nedovršen

Radiosarajevo.ba
Bolonjski proces u BiH i nakon deset godina provođenja fragmentiran i nedovršen

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila Informaciju o implementaciji Bolonjskog procesa u Federaciji BiH s prijedlogom prioriteta i mjera za unaprjeđenje procesa i predloženim preporukama, koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

Obzirom da se 2013. godine navršilo deset godina otkako je BiH potpisala Bolonjsku deklaraciju, čiji je supotpisnik bilo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, cilj Informacije je utvrđivanje da li je reforma visokog obrazovanja zasnovana na načelima ove deklaracije provedena i u kojem stepenu, te da se ukaže na nedovršene procese propisane Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH. 

Statistički podaci ukazuju da je po bolonjskim studijskim programima na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH u akademskoj 2012./2013. godini studiralo 95,5 posto studenata. 

Problemi u reformi visokog obrazovanja su fragmentiranost, nedovršena integracija univerziteta i kašnjenje akreditacije visokoškolskih ustanova, kao i nizak stepen mobilnosti studenata i nastavnog kadra. 

U Informaciji je, također, prikazana primjena Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH, stanje i dinamika usvajanja zakona i propisa iz oblasti visokog obrazovanja u kantonima u Federaciji BiH, kao i pregled stepena i dinamike implementacije Bolonjskog procesa na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH. 

Nakon razmatranja Informacije, Federalna vlada je usvojila i predložene preporuke, među kojima je i ta da ministarstva obrazovanja i nauke u kantonima, u kojima su doneseni zakoni o visokom obrazovanju, okončaju izradu i donošenje podzakonskih akata, kao i da, zajedno s Agencijom za razvoj visokogobrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, završe akreditacije visokoškolskih ustanova. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će nastaviti pratiti implementaciju Okvirnog zakona i predlagati mjere i aktivnosti usmjerene za uspješnu realizaciju ciljeva Bolonjske deklaracije. 

Također će planirati i uskladiti svoj program rada i aktivnosti shodno Strateškim pravcima razvoja visokog obrazovanja u Federaciji BiH od 2012. do 2022. godine. 

Ova informacija biće upućena vladama kantona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije