Boljom saradnjom bh. pravosuđa s zemalja u regionu do efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina

0
Fena
Boljom saradnjom bh. pravosuđa s zemalja u regionu do efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina
Fena / Sjednica VSTV-a

Konstituirajuća sjednica Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina održana je danas u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je u svom uvodnom obraćanju, u svojstvu predsjedavajućeg Nadzornog tijela, naglasio da Vijeće pruža stručnu i administrativnu podršku Nadzornom tijelu putem projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH – IPA 2018“, te je istakao značajnu ulogu VSTV-a BiH u periodu nakon usvajanja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Naglasio je da sve aktivnosti i mjere koje je VSTV BiH poduzeo u okviru zakonske nadležnosti, s ciljem unapređenja funkcionisanja pravosudnog sistema, dodatno reflektiraju i zahtjeve ovog strateškog dokumenta.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Tokom sjednice razmotrena su tehnička pitanja formalizacije pravnog okvira funkcionisanja i rada Nadzornog tijela, te je iznesen pregled stepena realizacije Revidirane državne strategije po ciljevima i mjerama.

Istaknuto je da će Nadzorno tijelo, kao prvi specifični korak u izvršenju svog mandata, posebnu pažnju posvetiti pitanjima funkcionisanja regionalne saradnje bh. pravosuđa sa nadležnim jurisdikcijama zemalja u regionu, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije