Bolje je Bošnjacima u RS, nego Srbima u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Bolje je Bošnjacima u RS, nego Srbima u Federaciji


Lakše je živjeti Bošnjacima u Republici Srpskoj nego Srbima u Federaciji. Tako misli potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, dodajući da se „kod zapošljavanja u RS mnogo više vodi računa o prijemu u radni odnos nesrpskog stanovništva“.

Suljkanović kaže da se bošnjački povratnici u Republici Srpskoj nalaze u istom ekonomskom i socijalnom položaju kao i domicilno stanovništvo, dodajući da, ipak, povratnici mnogo teže dolaze do zapošljenja jer je ukupna ekonomsko-socijalna situacija u BiH veoma loša, prenosi Srna.

Kada je reč o bezbjednosti bošnjačkih povratnika u Srpskoj, Suljkanović je istakao da, prema informacijama kojima raspolaže, u većini opština, koje je posjetio, nije ni bilo bezbjednosnih problema.

Suljkanović kaže da nema tačne podatke koliko se Bošnjaka vratilo u Republiku Srpsku, ali je izrazio uvjerenje da se 90 odsto vratilo od svih onih koji žele da se vrate.

"Većina nema namjeru da dođu na svoja ognjišta jer su obezbijedili egzistenciju u mjestima sadašnjeg prebivališta u BiH ili u drugim državama, ili nemaju hrabrosti da učine taj korak jer nisu stečeni uslovi za održivi povratak. Mislim da je najbolji povratak ostvaren na području opština Doboj, Zvornik i Prijedor", rekao je Suljkanović.

Da bi se položaj Bošnjaka u BiH popravio, kaže Suljkanović neophodno je prvo da se Federacija BiH više posveti povratnicima, posebno kroz određene propise.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije