Bolja kvaliteta pitke vode za 50.000 bh. građana

Radiosarajevo.ba
Bolja kvaliteta pitke vode za 50.000 bh. građana

Bosna i Hercegovina u prosjeku gubi oko 50 posto vode zbog loše infrastrukture. U nekim područjima ova brojka doseže razmetnih 80 posto, za razliku od zemalja Evropske unije koje čuvaju svoje izvore i gubici im iznose tek deset posto.

Kako je sedmi zadatak Milenijskih razvojnih ciljeva Ujedinjenih naroda obezbijediti pitku vodu za širu masu, putem fonda ovog programa u našoj zemlji već dvije godine se provodi projekat Demokratsko-ekonomskog upravljanja vodosnabdijevanjem (DEG). Običnim rječnikom, poboljšana je kvaliteta pitke vode za 50.000 Bosanaca i Hercegovaca, među kojima je bilo 200 povratničkih porodica, rezultati su danas (5. aprila) predstavljenog projekta u Sarajevu.

Educirano 250 djece

Pored toga, izrađeno je 13 općinskih planova koji će se pozabaviti manjkavostima u sistemu socijalne zaštite, a o pitanjima vode je educirano 250 djece, te razvijene akcije za poboljšanje sanitarija u 13 bh. škola. Selma Kazić iz UNICEF-a, koji zajedno sa nekolicinom bh. ministarstava provodi projekat, izjavila je za portal Radio Sarajevo kako je UNICEF ovim projektom prvi put izašao iz svog mandata, jer nije radio samo sa djecom, već i sa drugim ranjivim grupama društvama: stariji, osobe sa invaliditetom... Pomogli su im na način da prepoznaju probleme i artikulišu zahtjeve prema općini.

Ukupna ulaganja u projekat, koji će trajati još godinu dana, iznosila su 1,25 miliona maraka, od čega su općine uložile 440.000 maraka. Istovremeno je zbog sanacija ostvarena ušteda od 410.000 KM

Siniša Perković, direktor komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija iz Istočnog Sarajeva, značaj projekta objasnio nam je riječima kako je kroz program, između ostalog, urađenakonstrukcija filterskih postrojenja sistema Tilava odakle se vodom snabdijeva 95 posto stanovnika općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Mreža je bila u takvom stanju da je planom, obnova bila predviđena još 1988, no zbog svih proteklih dešavanja – kako rata, tako i siromašnog poratnog perioda – Tilava je morala sačekati donaciju Španije koja je sa skoro pet miliona dolara podržala MDGF DEG program u BiH.

Pitali smo i zamjenicu državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Erminu Salkičević-Dizdarević za komentar o tome gdje je BiH danas po pitanju zaštite pitkih izvora, na što nam je odgovorila:

'Imali velike gubitke'

„Problem pitke vode i problem hrane su dva prva pitanja u svijetu i BiH mora, prije svega, biti vrlo ponosna na svoja izvorište pitke vode koje dosad možda nismo na najbolji način zaštitili, eksploatisali ili smo imali velike gubitke. Ovaj projekat značajno poboljšava tu situaciju, iskorištenost kapaciteta, te pravi uštedu.


Puknuta cijev, Sarajevo 17. februar 2012. Foto: Kenan Ibrahimagić

Pored toga, ne samo da se provodi u ovih 13 općina, već će se ovim putem stvoriti i know-how, odnosno, pokazat će se i ostalima kako se to radi te će se ovaj princip rada proširiti na veći broj općina u budućnosti.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije