Bojkotovati izbore ako partije ne promijene kurs

Radiosarajevo.ba
Bojkotovati izbore ako partije ne promijene kurs

Nevladine organizacije ne šute, nego se glasovi organizacija i pojedinaca odozdo ne čuju u javnosti jer je medijska pažnja usmjerena na druge teme.
 
Tako su, na sve češće optužbe o neradu nevladinog sektora reagirali iz Akcije građana, ustvrdivši da u „našem medijskom prostoru dominiraju površinski glasovi od čije 'galame' sve ono bitno prolazi skoro pa neprimjećeno.“
 
Sastanak zeničkih i sarajevskih aktivista/kinja udruženja Akcije građana održan je 13. jula u večernjim satima u Zenici. 
 
„Koristimo ovu priliku da pozovemo političare da se uozbilje i da prekinu konačno sa predizbornom kampanjom. Nemamo vlast od zadnjih opštih izbora, vrtimo se u krug dok se lideri sedam stranaka u Bosni i Hercegovini stalno dogovaraju da se ništa ne mogu dogovoriti. Podsjetimo se samo da su opšti izbori održani u oktobru 2010 godine, a od tada prošlo je koliko... Uzmemo li u obzir da javna uprava troši 275 KM po sekundi, matematika sve govori. Za to vrijeme koalicije se uspostavljaju, platforme se potpisuju, koalicije se onda cjepaju, dok platforma propada, sastanci se održavaju... Država opet sve dublje tone u krizu, dok svi njeni građani tonu u siromaštvo. Nemamo sada namjeru izdvajati neku od stranaka koja je kao najgora dok su neke druge, eto, malo manje loše. Sedam stranaka koje sebe nazivaju glavnima i koje uzimaju sebi za pravo da, kao, ekskluzivno zastupaju interese nekih naroda ili skupina trebaju odstupiti. Njihove politike su prošlost dok je njihova gramzivost i nedobronamjernost beskonačna. Oni su nas zarobili i zbog njih smo najkorumpiranija, najnepismenija, najnerazvijenija, najzagađenija, najsiromašnija i jedna od nadepresivnijih zemalja na evropskom kontinentu“, stoji u saopštenju Akcije građana.
 
Ističu da su iznenađeni indolentnošću međunarodne zajednice, Evropske unije i Sjedinjenih Država, navodeći da je pogubna neujednačenost njihovih stavova o Bosni i Hercegovini.
 
„Ukoliko se političke elite ne odreknu rada za sebe i svoj lični interes, mi kao građani i građanke Bosne i Hercegovine morat ćemo pozvati na protest upozorenja na dan uoči početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2012. godine koji su planirani u oktobru. Pored toga najmanje što možemo učiniti je da pozovemo sve da bojkotujemo popis i naredne lokalne izbore u BiH ukoliko sedmorka nastavi činiti sve mimo stvarnog javnog interesa“, stoji u saopštenju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije