Bojkot nastave u OŠ „Cazin I“: Nezadovoljni roditelji počeli s pobunom

Radiosarajevo.ba
Bojkot nastave u OŠ „Cazin I“: Nezadovoljni roditelji počeli s pobunom
Foto: Cazin.net / Bojkot nastave u OŠ „Cazin I“

Kao što je najavljeno, roditelji učenika Osnovne škole „Cazin I“ jutros su započeli svoj bojkot nastave, jer, kako ističu, njihovi pokušaji i zahtjevi da se nađe adekvatno rješenje za aktuelni problem odvijanja nastave u ovoj zgradi su ignorisani. 

Ono što traže za svoju djecu su normalni uslovi rada, tople i prozračne prostorije kako bi bilo moguće normalno odvijanje nastavnog procesa, što trenutno nije moguće.

Naime, učenici ove škole, zajedno sa svojim nastavnicima i ostalim kolektivom ove obrazovne institucije, borave u prostorijama koje nisu adekvatne ni sigurne za boravak, a još manje za odvijanje nastave, piše Cazin.net. 

S ovom situacijom upoznate su sve nadležne institucije: Ministarstvo obrazovanja USK-a, Pedagoški zavod, gradonačelnik, kao i direktor škole i pedagog, no još se ne poduzimaju konkretne radnje u cilju rješavanja problema.

Nezadovoljni roditelji zbog toga su od jutros počeli s pobunom jer jednostavno, i sasvim shvatljivo, ne žele da djeca nastupajuće hladne, zimske dane dočekaju u ovakvim nastavnim prostorijama. 
 
Odlučno su najavili da od sutra svoju djecu neće slati u školu, a odgovornima su dali 48 sati da pronađu bolji smještaj za djecu, dok nova zgrada škole ne bude završena.
 
"Vjerujemo da imamo roditeljsku obavezu da zaštitimo našu djecu. Pokušali smo na sve načine da ne dođe do ovoga, ali se svi naši pokušaji i zahtjevi ignorišu. Rješenje ovog problema se trebalo tražiti prije početka školske godine, bilo premještanjem dijela učenika ili reorganizacijom unutar školskih prostorija. Ističem da je zgrada predmetne nastave neupotrebljiva i treba je zapečatiti. U starijoj zgradi ima osam soba koje se mogu koristiti za nastavni proces, kao što su kancelarija direktora, pedagoga, sekretara, kuhinje, didaktičkog kabineta i dvije učionice koje su zaključane nakon 10 sati. Pošto direktor i školski odbor nisu ponudili rješenje, moramo stvar uzeti u svoje ruke, istakao je na jutrošnjem okupljanju Elvis Ćehić, jedan od roditelja.
Bojkot nastave u OŠ „Cazin I“ - undefined

Foto: Cazin.net: Bojkot nastave u OŠ „Cazin I“

 
Direktor škole, Zlatan Sabljaković, pojasnio je da nema ovlasti da zapečati ili zatvori školu, kao niti da je proglasi neuslovnom za boravak djece.

„Kada je u pitanju izgradnja nove zgrade, može se reći da je sve moglo i trebalo biti u daleko višoj fazi završetka, ali to je vrlo slaba ili nikakva utjeha učenicima, roditeljima i zaposlenicima koji vape za boljim i dostojnijim uvjetima školovanja i rada. Neupitno podržavajući pravo na mirno okupljanje, kao i apsolutno opravdane zahtjeve roditelja, želim reći da sam voljan i spreman ponuditi sva rješenja koja su iz moje nadležnosti i koja su provodiva. Naglašavam da roditelji zahtijevaju da se objekat „nove škole“ nikako ne koristi i da se za nastavu koristi samo „stara škola“ jer je ona u izvjesnoj mjeri uslovnija. U „staroj školi“ imamo deset učionica i tu nije moguće smjestiti 30 razreda koliko ih sad ima u Centralnoj školi Cazin I", istakao je direktor Sabljaković.
 
Dogovor koji su postigli roditelji i uprava škole tiče se zajedničkog odlaska do naležnih inspekcijskih organa još u toku današnjeg dana gdje će se tražiti hitno postupanje i provjera uslovnosti ovog objekta. Ukoliko inspekcija obavi svoj posao po pravilima struke, škola će biti zatvorena, a nakon toga će se pronaći odgovarajući prostor za nastavak školovanja učenika ove obrazovne ustanove.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije