Bojim se da će i Mladića osloboditi optužbi za genocid

Radiosarajevo.ba
Bojim se da će i Mladića osloboditi optužbi za genocid

Aktvista Udruženja svjedoka i žrtava genocida, bivši logoraš Omarske i Manjače Satko Mujagić u razgovoru za agenciju Anadolija izrazio je bojazan da bi, ukoliko bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić definitivno bude oslobođen optužbi za genocid u Bosni i Hercegovini, odgovornost za iste optužbe mogao izbjeći i zapovjednik Vojske RS Ratko Mladić.

''Ako Radovan Karadžić ne bude osuđen za genocid, kako će biti osuđen Ratko Mladić?! Ja tu vidim vezu. Ako Karadžić nije izvršio genocid, a jeste, kako da na kraju bude odgovoran Mladić? Genocid je počinjen, ali bojim se da sudije Haškog tribunala u ovim okolnostima neće donijeti takvu presudu'', rekao je Mujagić za agenciju Anadolija.

Na raspravi održanoj 17. aprila po žalbi tužitejstva na "međupresudu" kojom je Radovan Karadžić oslobođen optužbe za genocid u sedam bh. općina, bez Srebrenice, Haško tužiteljstvo je konstatiralo da je tokom dokaznog postupka optužbe izvedeno dovoljno dokaza na osnovu kojih je svaki razumni presuditelj činjenica mogao zaključiti da je bivši lider bosanskih Srba odgovoran za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Prijedoru, Vlasenici i Zvorniku, kao i da je sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata ''dijelio genocidnu namjeru fizičkog uništenja Bošnjaka''.

Pretresno vijeće je, po optužbi, u toj fazi postupka trebalo utvrditi da li ima dokaza na osnovu kojih bi Karadžić "mogao da bude osuđen", a ne da li bi "sigurno bio osuđen."

''Čini mi se da će ova ''međupresuda'', odnosno žalba biti uvažena, da će se vratiti genocid u BiH u Karadžićevu optužnicu da se razmatra u ovoj prvostepenoj proceduri. Slično se desilo u slučaju ''Milošević'' i nekim drugim slučajevima. Ali, bojim se da Tribunal na to nije spreman i da će u završnoj proceduri, u konačnici, on biti oslobođen genocida, odnosno da će genocid u tim presudama biti skinut. Nisam, dakle, optimističan za dalje... Genocid se, po meni, desio, to je jasno svakom pravniku. Ali, bojim se da presuda Karadžiću to neće konstatirati. Vidjet ćemo'', smatra Mujagić.

Za Mujagića su posebno zanimljive ocjene Karadžićevog pravnog savjetnika Petera Robinsona koje dosta odstupaju od odbrane samog bivšeg predsjednika RS-a. Robinson je, naime, tokom rasprave dugogodišnje bezuspješne napore tužiteljstva da dokaže da je genocid u bh. općinama počinjen usporedio sa ''nastojanjem maturanta da se upiše na Harvardski univerzitet, ali mu to nikako ne polazi za rukom''.

Po njemu, naime, "nezamisliva zvjerstva" koja su se dogodila i eventualno postojanje genocidne namjere nisu dovoljni da se izvede zaključak da je genocid, zaista, počinjen. Jer, kako je rekao, "ako imate parče hljeba u jednoj i komad šunke u drugoj ruci, to još ne znači da imate sendvič sa šunkom".

''Robinson je na pitanje sudije da li Karadžićeva izjava, a to je da trećinu muslimana treba pobiti, trećinu protjerati, a trećinu pokrstiti predstavlja genocidnu intenciju, direktno izjavio da to jeste genocidna intencija. Robinson je praktično priznao da je postojala genocidna namjera, da se desio genocid, ali da postoji uzročno-posljedična veza. Po njemu, u Bosni se slučajno desio genocid, što je najobičnija glupost! Ono što je Karadžić želio, tužiteljstvo, po njemu, nije dokazalo. S druge strane Karadžić govori da genocida nije ni bilo, a ne samo to da ga on nije htio'', istakao je Mujagć.

Ratko Mladić upozoravao Karadžića na genocid

Mujagić je podsjetio da je na 16. sjednici Skupštine bosanskih Srba 12. maja 1992. godine, kada je Karadžić iznio šest točaka koje se trebaju provesti u stvaranju Republike Srpske, čak sam Ratko Mladić upozorio: ''To je, ljudi, genocid''.

Poznati američki historičar Robert Donia, kojeg je Haški tribunal angažirao za sudskog vještaka-eksperta, javnosti je prije više od deset godina obznanio da je Ratko Mladić na Skupštini bosanskih Srba održanoj 12. maja 1992. godine ustvrdio da “šest tačaka koje se trebaju provesti u stvaranju Republike Srpske znače - genocid”.

''Karadžić kaže da su se zločini dešavali samo tamo gdje su muslimani digli ruku na Srbe. Ali, uzmite Banju Luku, Trebinje, Rogaticu... Tamo bukvalno nije ispaljen metak, a Bošnjaci su otud protjerani, ubijani su, tamo ih više nema... Banja Luka je očišćena. Jedan gospođa je rekla. ''Nismo se bojali granata, već vrata'', zaključio je Satko Mujagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije