Bojan Šošić preuzeo dužnost nerezidentnog ambasadora BiH u Finskoj

1
Radiosarajevo.ba
Bojan Šošić preuzeo dužnost nerezidentnog ambasadora BiH u Finskoj
Foto: Ured predsjednika Republike Finske / Bojan Šošić i Alexander Stubb

Šef diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Stockholmu, Bojan Šošić, u svečanoj ceremoniji provedenoj u utorak, 18. juna, u Predsjedničkoj palati u Helsinkiju, uručio je akreditivna pisma Nj.E. Alexanderu Stubbu, predsjedniku Republike Finske, time i službeno preuzevši dužnost nerezidentnog ambasadora BiH u Finskoj.

Ambasador Šošić je predsjedniku Stubbu prenio želje članova Predsjedništva BiH za ličnu sreću i uspješan mandat koji je nedavno započeo i zahvalio se na pridruživanju Finske sponzorstvu Rezolucije o Srebrenici.

Šošić je naročito istakao da mu je čast da služi kao veleposlanik zemlji čiji nekadašnji predsjednik Martti Ahtisaari je ostavio dubok trag na Bosnu i Hercegovinu i region.

Misteriozna svjetlost iznad Istanbula: Mnogi se pitaju šta je, pogledajte snimak

Misteriozna svjetlost iznad Istanbula: Mnogi se pitaju šta je, pogledajte snimak

Alexander Stubb rođen je 1968. godine u Helsinkiju. Nakon završetka školovanja na finskom i švedskom jeziku u domovini, kreće na studije u SAD (Furman University), Francuskoj (Sorbonne) i Belgiji (College of Europe, Bruges) gdje magistrira, a doktorsku titulu stiče tezom iz oblasti internacionalnih odnosa na London School of Economics and Political Science.

Bio je  gostujući profesor na College of Europe, savjetnik u Stalnoj misiji Finske u EU, savjetnik predsjednika Evropske komisije Romana Prodija, potpredsjednik Evropske investicione banke, a u domovini je u različitim periodima služio kao član Parlamenta, ministar vanjske trgovine, premijer i ministar vanjskih poslova.

Na predsjedničku poziciju došao je s mjesta profesora i direktora Škole transnacionalnog upravljanja pri Institutu Evropskog univerziteta u Firenci.

U razgovoru s ambasadorom Šošićem predsjednika Stubba su zanimala pitanja vezana za otvaranje pregovora o pristupanju EU, kao i trenutni izazovi pred BiH u pogledu sigurnosti, naročito strani uticaji.

Razgovarano je i o realističnosti pokretanja korjenitih promjena koje bi ubrzale euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Ambasador Šošić se predsjedniku Stubbu zahvalio i na doprinošenju naslijeđu nedavno preminulog predsjednika Ahtisaarija, koji je kao dugogodišnjeg bliskog saradnika, imenovao Stubba za predsjednika Odbora Inicijative za krizno upravljanje, kroz koju je bio uključen u globalne mirotvorne i medijacijske aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije