Bodo Weber: Paket Schmidtovih mjera je opasan, otvara put do pakla!

5
F.V.
Bodo Weber: Paket Schmidtovih mjera je opasan, otvara put do pakla!
Foto: ba.boell.org / Bodo Weber

Predloženi paket mjera izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije koje bi bile nametnute od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta kao cjelina je pogrešan i opasan, kaže za portal Radiosarajevo.ba njemački analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, Bodo Weber.

„Predložene mjere imaju tendecniju da preventivno rješavaju prijeteću postizbornu institucionalnu krizu putem HDZ-ove blokade formiranja institucija/vlade. Jedan dio mjera - izbor predsjednika i Vlade Federacije se tako uopšte - ne deblokira. Upravo suprotno, osnažuje poziciju HDZ-a“, kaže Weber.

Uz to, dodaje kako se konstruktivan dio paketa pokušava uvesti po pogrešnoj političkoj logici, već dokazanoj u propalim pregovorima o reformi izbornog zakona - da se "nešto mora dati HDZ-u BiH i Draganu Čoviću“.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

„A to nešto je produbljivanje etničke i etnoteritorijalne podjele BiH. Konačno, po demokratskim pravima i međunarodnim konvencijama jako je problematično unijeti promjene u izborni sistem tako blizu izborima“, podvukao je.

Bojim, kazat će naš njemački sagovornik, da je visoki predstavnik, iz možda čak i iskrene brige kako izbjeći sasvim sigurnu postizbornu krizu izazvanu nacionalističkim
interesima HDZ-a - otvorio put do pakla udovoljavanja baš tim interesima.

„I to uprkos otporu svih relevantnih vlada država članica EU, počevši sa Njemačkom, te nedavne rezolucije Bundestaga, koja mu je pružila snažnu podršku“, zaključio je Weber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije