BNVO: Pozivamo međunarodne institucije da zaustave i sankcionišu Dodika

Fena
BNVO: Pozivamo međunarodne institucije da zaustave i sankcionišu Dodika
/ Foto: Anadolija
Rukovodstvo Republike Srpske ustrajava na održavanju nelegalnog referenduma čime svjesno čini krivično djelo i ugrožava mir u BiH i regionu - upozoravaju iz Koordinacije bošnjačkih nevladinih udruženja koja okuplja 52 članice iz cijele BiH.

Podsjećaju da je Ustavni sud BiH zabranio održavanje tog referenduma, a predstavnici Evropske unije, OHR i druge međunarodne institucije su održavanje referenduma okarakterizirale kao rušenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"Iako je referendum od međunarodne zajednice okarakterisan kao antiustavan i antidejtonski i predstavlja najdirektniji atak na državu, postavlja se pitanje zašto međunarodne institucije ne poduzmu odlučujuće korake u očuvanju integriteta države Bosne i Hercegovine i njenih institucija? Zašto OHR dozvoljava ovakvu vrstu nasilja", navodi se u saopćenju iz Koordinacije BNVO.

Zabrinjava ih i "nedopustiva" šutnja Tužilaštva BiH, odnosno glavnog tužioca Gorana Salihovića, na očigledno ugrožavanje i urušavanje ustavnog poretka BiH.

"Stoga, pozivamo Evropsku uniju, potpisnice Dejtonskog sporazuma i sve druge relevantne međunarodne institucije, da zaustave i sankcionišu Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda, te da zaštite mir u regionu od Republike Srpske", kaže se, između ostalog, u saopćenju iz Koordinacije BNVO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije