Blokada računa BH Airlinesa bila je nužna

Radiosarajevo.ba
Blokada računa BH Airlinesa bila je nužna

Hypo Alpe Adria-Bank d.d. blokirala je račune BH Airlinesa, a razlog za takvu odluku su značajni iznosi dospjelih nenaplaćenih dugovanja prema spomenutoj banci kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu leasinga kojim su kupljena dva aviona te realiziranog kredita.

Kako je saopšteno iz Hypo Alpe Adria-Bank d.d., takva odluka nije bila ishitrena, a blokada računa je bila posljednja opcija.

"BH Airlines je klijent Banke i ovoj kompaniji pristupamo kao prema bilo kojem našem klijentu, odgovorno i partnerski u smislu da se pronalaženje rješenja za potencijalne probleme odvija na relaciji predstavnika Banke i klijenta zajedničkim dogovorom i s ciljem pronalaženje održivog rješenja. No, moramo naglasiti da kao što smo osigurali sredstva bilo kojem klijentu jednako tako očekujemo da klijenti izvršavaju svoje preuzete obveze", stoji u saopštenju.

'Stečaj BH Airlinesa nam nije u interesu'

Iz te banke ističu da su održali niz sastanaka s predstavnicima BH Airlinesa od kojih je posljednji održan jučer u Sarajevu i na kojem je BH Airlinesu ponuđeno restrukturiranje i model otplate dugovanja koja ima prema Hypo Alpe Adria u BiH.

Uprava i vlasnici Hypo u BiH očekuju da predstavnici BH Airlinesa djeluju odgovorno i razmotre sve opcije kako bi se sanirala trenutna financijska situacija u tom preduzeću te osigurao nastavak poslovanja firme.

"Stečaj BH Airlinesa nam nije u interesu. Banka postupa korektno i odgovorno, a kao firma imamo odgovornost prema svim klijentima, povjeriocima i dioničarima i moramo se pridržavati pravila i propisanih procedura", stoji u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije