Blokada institucija RS?

Radiosarajevo.ba
Blokada institucija RS?

Bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske zatražili su danas od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da obustave svoj dalji rad, čime automatski dolazi do određene blokade rada institucija tog bh.entiteta, sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi poslovnik o svom radu, s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a kako se više ne bi dešavala preglasanja Bošnjaka.

Obustava rada Kluba Bošnjaka konkretno znači da se oni neće očitovati o svim odlukama i zakonima koji budu donešeni u Narodnoj skupštini RS-a, što znači da oni neće moći stupiti na snagu.

Poziv bošnjačkim delegatima Vijeća naroda RS-a upućen je danas nakon sastanka koji je održan kod potpredsjednika RS-a Adila Osmanovića na temu „Zauzimanje stavova u pogledu odluke Ustavnog suda RS-a da se Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a briše prefiks 'bosanski' iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica“.

Klub Bošnjaka će sutra zasjedati kada se očekuje i da saopće odluku na osnovu danas zatraženog stava.

Osmanović je na pres-konferenciji, nakon razgovora u Banjoj Luci s potpredsjednikom Narodne skupštine RS-a Šefketom Hafizovićem, predsjedavajućim Vijeća naroda RS-a Dževadom Osmančevićem i predsjednikom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edinom Ramićem te predsjednicima klubova poslanika SDA, SDP-a, te Stranke za Bosnu i Hercegovinu, rekao da bošnjački predstavnici pozivaju i visokog predstavnika Valentina Intzka da svojom odlukom vrati nazive općina i mjesta kako je to bilo zaključno sa 31. martom 1991. godine.

Vijeće za zaštutu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijelo je 8. jula odluku da Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica, ne vrijeđa vitalni nacionalni interes Bošnjaka, s tim da je svoje mišljenje izdvojio predsjednik Suda Mirko Zovko.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije