Blok 14: Poziv SDP-u, Komšićevoj stranci, partijama iz RS-a...

Radiosarajevo.ba
Blok 14: Poziv SDP-u, Komšićevoj stranci, partijama iz RS-a...

Čelnici stranaka u Bloku 14, Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Ciljformiranja Bloka 14 je okupljanje stranaka koje se često nepravedno karakteriziraju u javnosti kao manje, ali koje imaju viziju, političku ideju i programe, i koje su velike po svojoj opredijeljenosti da BiH pruže evropsku budućnost.

Ovo je, između ostalog, izjavio Feni član Predsjedništva Naše stranke Dino Mustafić, komentirajući prošlosedmičnu najavu da će se SDUBiH, Naša stranka, LDS, Stranka penzionera i Stranka dijaspore BiH okupiti u blok opozicionih prograđanskih snaga.

„Želimo pred građane i građanke BiH izaći s konkretnim rješenjima koji će ponuditi politčku akciju, a to znači da ćemo zavrnuti rukave i raditi. Nećemo prodavati višedecenijske "šuplje priče", dok iz dana u dan sve gore živimo, izolovani od civilizovanog svijeta. Nećemo se ponašati kao ova vlast, neodgovorno i bahato, već ćemo udružiti sve progresivne snage kako bi u naše domove vratili nadu i optimizam. Zaslužujemo bolje živote, taoci smo partijskih elita koji su svojom nekompententošću i korumpiranošću uništili sve što su mogli“, kaže Mustafić.

"Pozivamo i druge partije, pojedince, udruženja.. Blok 14 će biti jedna široka politička i ekonomska platforma, jer bi valjda zajednički svima trebalo da bude cilj da izađemo iz ovog ekonomskog gliba i da već jednom prestanemo da sanjamo o milijardama, dok se upropaštava sve, a ugled BiH tone sve dublje. Daj da vidimo šta možemo odmah da uradimo, pa onda da pričamo o nekim velikim investicijama izvana. Nema velikih investicija tamo gdje su korupcija, neodgovornost i stalno produkovanja tenzija na tako visokom nivou - kazao je član Predsjedništva Naše stranke Dino Mustafić.

Na prošlosedmičnoj konferenciji za novinare mogli su se čuti pozivi SDP-u BiH i Demokratskoj fronti BH da se priključe Bloku 14, ali i stranakama iz Republike Srpske. Mustafić o tome kaže da je Blok 14 otvoren za sve političke stranke koji imaju u svojim programima izražen socijalni osjećaj za pravdu, spremnost ka suštinskim reformama, koje žele donijeti politički preokret u BiH, promijeniti model političkog ponašanja partija u BiH, u kojem neće biti važnija stranačka podobnost i poslušnost od kompetencije.

„U tom smislu postoje razgovori sa strankama koje su nam programski i ideološki bliske.“

Jedan od integrativnih faktora okupljanja ovih stranaka je ekonomski program koji je uradila profesorica Svetlana Cenić. Mustafić navodi da se tu radi o 14 konkretnih koraka za zaustavljanje ekonomskog propadanja BiH, u skladu sa postojećom ustavnom strukturom i primjenjivo na svakom nivou.

„Ostaje sada da se pretoče u zakone i izmjene nekih postojećih zakona. Prof. Cenić je uradila i ekonomsku analizu da svima bude jasno kako stojimo, a šta nam je činiti. Bez obzira na opredjeljenje političke partije, pravac, smjer, ideologiju, bitno je zaustaviti ovaj strmoglavi put ka dnu i postaviti neku osnovu za rast. Želimo pred građane sa konkretnim rješenjima, a ne uopštenim pričama.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije