Bliži se kraj suđenja Stanišiću i Simatoviću

Radiosarajevo.ba
Bliži se kraj suđenja Stanišiću i Simatoviću

Iznošenje završnih riječi na suđenju bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću održaće se u Haškom tribunalu od 29. do 31. januara, potvrdila je u srijedu glasnogovornica Haškog tribunala Magdalena Spalinjska. Oni su optuženi za zločine koje su od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice pod njihovom kontrolom.   

Stanišić i Simatović uhapšeni su u Srbiji u martu 2003; dvojica optuženih bili su na privremenoj slobodi od jula prošle godine i sud im je naložio da se u Pritvorsku jedinicu UN vrate najkasnije 24. januara.

Suđenje je počelo u junu 2009. Dokazni postupak tužilaštva okončan je 5. aprila 2011, nakon saslušanja 62 svjedoka. Odbrana je u svom dokaznom postupku, od juna 2011. do septembra 2012, saslušala ukupno 33 svjedoka, podsjetila je Spalinjska, javlja Fena
    
Izricanje presude u ovom predmetu očekuje se na proljeće, rekla je za Tanjug Spalinjska. 

Optužnica u pet tačaka tereti Simatovića i Stanišića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijamai drugim nečovječnim djelima.

Zločine su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno postrojbe i paravojne formacije koje je stvorila SDB ili je pomogla njihovom stvaranju. Među tim postrojbama su i "Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije