Blagi rast nezaposlenosti

Radiosarajevo.ba
Blagi rast nezaposlenosti


Krajem januara ove godine broj nezaposlenih u općini Konjic iznosio je 3.967, što u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavlja blagi porast, izjavila je Feni Anita Perić, glasnogovornica Službe za zapošljavanje HNK-a.

"Tokom izvještajnog mjeseca na evidenciju nezaposlenih prijavilo se 167 novih osoba, od kojih je 133 izašlo iz radnog odnosa. U istom periodu, s evidencije je brisano 55 osoba, od kojih je 18 tijekom  januara zasnovalo radni odnos", izjavila je Perić.

Od ukupnog broja nezaposlenih, 2.409 osoba ili 60,7 posto putem biroa koristi pravo na zdravstvenu zaštitu, dok 80 osoba prima novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

U kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih osoba najveći broj čine osobe u prvom stepenu stručnog obrazovanja - 1.441 ili 36,3 posto, slijedi treći stepen s 1.378 ili 34,7 posto, četvrti stepen 833, dok sedmi stepen ima 191 nezaposlenu osobu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije