Ulaganje u BiH / Biznis forum bh. dijaspore u Švicarskoj - Kozarac u srcu

03. 03. 2018. u 13:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 112

U Švicarskom gradu Kuessnacht am/Rigi u organizaciji BKC Kula, 2.marta 2018.godine održan je jednodnevni Biznis forum bh. dijaspore u Švicarskoj - Kozarac u srcu.

Parneri u organizaciji biznis foruma bili su Grupacija Naša perspektiva iz BiH i kompanija JE Solutions GmbH iz Švicarske. Rad skupa, pored pomenutog glavnog orgnizatora BKC Kula, je podržan od Razvojnog programa Ujedinjenih nacija - UNDP kroz projekat Dijaspora za razvoj (D4D).

Biznis forum je otvorio ambasador BiH u Švicarskoj Konfederaciji Nj.E.Anđelko Grahovac, koji je naglasio značaj uvezivanja privrednika iz BiH i bh.dijaspore u ovoj zemlji, a kao jedan od primjera dobre prakse naveo je primjer regije Kozarca i Prijedora gdje je bh. dijaspora iz Švicarske jedna od najvažnijih ulagača.

Jusuf Arifagić, privrednik iz Kozarca i predsjednik Biznis centra Kozarac je u svom izlaganju ohrabrio prisutne da se obrate Biznis centru Kozarac, kao i Gradskoj upravi Prijedor za sve potrebne informacije i podršku vezanu za poslovanje i ulaganje na teritoriji Grada Prijedor.

Prof.dr.Sanel Jakupović je ispred Grupacije Naša perspektiva prezentirao rad ove Grupacije u području involviraja dijaspore u ekonomski razvoj BiH, što je u proteklom osmogodišnjem periodu rezultiralo nizom uspješnih aktivnosti, kao što je organizovnje 4 biznis foruma bh. dijaspore širom BiH, formiranje Biznis centra bh. dijaspore i Biznis centra Kozarac koji služe kao one-stop shop-ovi za investitore iz dijaspore, te Globalne razvojne mreže bh. dijaspore koja će do kraja 2019. godine uključiti 10 bh.organizacija širom svijeta u svoje članstvo te kandidovati prijedlog Zakona o dijaspori na usvajanje.

Biznis_Forum_Svicarska3.jpg - undefined

Foto: Naša perspektiva

Ajdin Mesić je govorio u primjeru dobre prakse ulaganja iz Švicarske dijaspore za firmu Cromex iz Prijedora, koja djeluje u metalnoj industriji, izvozno je orjentirana, savremeno tehničko-tehnološki opremljena, ima program stalne edukacije zaposlenika i sa kvalitetom proizvoda apsolutno konkurentna na evropskom i vanevropskom tržistu.

U nastavku biznis foruma rad svojih kompanija su predstavili predstavnici firmi JE Solutions GmbH (Ešef Jakupović), SEE investment (Taner Aličehić) i Ernst Hausammann & Co AG (Erhard Haussamann), koji su naglasili značaj bh. dijaspore koja sa svojim znanjima i stečenim međunarodnim iskustvima može unijeti neophodnu svježinu i zamah privrednim aktivnostima i razvoju u BiH.

Projektna menadžerica projekta "Dijaspora za razvoj D4D" , Merima Avdagić u svom izlaganju pozvala je dijasporu da se zajedno sa privrednicima u BiH udruže u zajedničke projekte i da apliciraju za sredstva podrške koja im stoje na raspolaganju u okviru ovoga programa.

Glavni moderator panel sesija biznis foruma Zeid Mesić ispred BKC Kula je zaključio da je ovaj poslovni skup donio i prve efekte koji su rezultirali u B2B fazi sklapanjem prvih preliminarnih dogovora i predugovora. 

Nakon završetka biznis foruma učesnici su posjetili Općinu Kuessnacht am/Rigi i firmu «Tisel».

Na skupu je bilo prisutno preko 50 učesnika iz Švicarske i BiH, ambasador BiH u Svicarskoj, privrednici bh. porijekla i poslovni ljudi iz Švicarske, strani ulagači iz Švicarske, domaći privrednici iz Prijedora i Kozarca, delegacija Gradske uprave Prijedora, predstavnici Grupacije Naša perspektiva i Biznis centra Kozarac i brojni drugi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA