Bivšim logorašima odobrena posjeta Omarske

Radiosarajevo.ba
Bivšim logorašima odobrena posjeta Omarske


Kompanija "ArcelorMiltal", koja je većinski vlasnik rudnika "ArcelorMittal Prijedor", odobrila je Savezu logoraša BiH da 9. maja njihovi članovi posjete "Bijelu kuću" u Omarskoj.

Kompleks nekadašnjeg logora, koji se sastojao od hangara, upravne zgrade, te takozvane Crvene i Bijele kuće, danas je u vlasništvu tog prijedorskog rudnika.

Općinske vlasti Prijedora nisu spremne da dozvole bivšim logorašima logora Omarska da 9.maja posjete taj prostor, a odobrenje za ovaj skup Savez logoraša BiH zatražio je od MUPRS-a i rudnika "ArcelorMittal Prijedor".

"Sve ovakve zahtjeve tretiramo na jednak način, pravedno i pod istim uslovima za sve. Uslovi uključuju striktne zahtjeve sigurnosti i zaštite, a također nije dozvoljena nikakva politička aktivnost u krugu naših objekata", saopćeno je iz ove kompanije.

Odobrenje je dato, navode, pod uslovima prethodno dogovorenim sa organizatorima i uz konsultacije sa policijom i lokalnim vlastima.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić danas je saopćio da ne podržava "politički skup" koji je Savez logoraša BiH najavio za 9. maj u Omarskoj, ustvrdivši da „organizatori skupa imaju loše namjere prema Prijedoru i da je to suprotno svemu što čini dobro ovom gradu“.

Prema najavama, Savez logoraša BiH namjerava da 9. maj obilježi kao Dan logoraša BiH obilaskom spomenika stradalim Kozarčanima u Kozarcu, a potom i posjetom Omarskoj gdje su predviđena obraćanja članova Saveza, kao i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Kroz „Omarsku“ je prošlo više hiljada zatočenika, od kojih je nekoliko stotina ubijeno 1992.godine.

Prema presudama Haaškog tribunala, krajem maja 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru su osnovale logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Logor Omarska se nalazio na mjestu bivšeg rudnika željezne rude, u blizini istoimenog sela.

Za vrijeme njegovog funkcionisanja, kroz logor je prošlo više od 3.000 zatvorenika, a trećina ih je tu i ubijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije