Bivši vojnici još uvijek čekaju stav Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Bivši vojnici još uvijek čekaju stav Vijeća ministara


Bivši pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH koji su se jučer okupili ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, gdje su proveli i proteklu noć, tražeći da u prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija, čekaju ishod sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana danas.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je nakon sjednice Vijeća ministara BiH  kazao Feni da je predsjedavajući Vijeća ministara obavijestio sve ministre o tome da je održao sastanak s predstavnicima te skupine „koji bi trebali ući u proračun ove godine“.

Dodao je da postoji određena problematika, prije svega, finansijske naravi.

„Mi ćemo sutra održati jedan sastanak ponovo na kome ćemo se, ne samo o tome upoznati nego na kome ćemo mnogo šire razgovarati o toj problematici i vjerujemo još nekim pitanjima koja su vrlo bitna za rad Vijeća ministara“, kazao je ministar Čolak.

Po njegovim riječima, danas nije razmatran prijedlog budžeta institucija BiH, jer ministri još nisu dobili taj budžet.

„Očekujemo da će resorno ministarstvo što je moguće prije pripremiti kako bismo imali mogućnost razmotriti ga i što je moguće prije izjasniti se, kako bi onda i svi drugi, prije svega Predsjedništvo BiH, kao oficijelni predlagatelji i Parlamentarna skupština koja o tome odlučuju, na vrijeme mogli odlučiti o proračunu za ovu godinu“, kazao je ministar Čolak.

Upitan za mišljenje u vezi sa zahtjevima bivših pripadnika OSBiH, ministar Čolak je odgovorio: „Mi smo takav zakon donijeli i prema tome ta populacija koja sada traži svoja prava je sasvim u pravu, tu nema nikakve dileme“.

Druga je to stvar, dodao je, je li mi kada donosimo zakone vodimo dovoljno računa o tome da su ti zakoni „teški“ određen iznos finansijskih sredstava.

„Mislim da je to vrlo važna komponenta u svakom zakonu da bismo o tome trebali računati“, kazao je ministar Čolak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije