Bivši vojnici dižu krivičnu prijavu protiv Špirića

Radiosarajevo.ba
Bivši vojnici dižu krivičnu prijavu protiv Špirića


Na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade Zajedničkih institucija gdje su smješteni Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH, danas su se opetokupili bivši, penzionisani pripadnici Oružanih snaga naše zemlje.

Došli su kako bi propratili aktivnosti na usvajanju budžeta koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, nakon što je predložen od strane Vijeća ministara i prihvaćen u Predsjedništvu BiH.

Podsjetimo, od 20. marta pa sve do skoro kraja aprila, nekoliko stotina bivših vojnika protestvovalo je na Trgu BiH tražeći da im se isplate zakonom zagarantovane penzije, kako ono što im se duguje od 2010. tako i ono što im danas pripada.

Senad Hubjer, predstavnik vojnika, za portal Radio Sarajevo navodi kako očekuju da budžet prođe danas Predstavnički dom, a da se početkom sljedeće sedmice nađe i na Domu naroda što će okončati proceduru usvajanja. Oni će se na Trg BiH vratiti opet u ponedjeljak: danas ih je na Trgu BiH pedesetak, početkom sljedeće sedmice moglo bi ih biti oko dvije stotine.

Njihova stavka u budžetu iznosi 19,8 miliona KM. Deset miliona manje od one od 29,8 miliona KM koliko državu koštaju ukupne obaveze prema ovim ljudima. Iz tog razloga, protiv bh. ministra finansija i trezora Nikole Špirića, koji je predložio budžet, podići će krivičnu prijavu.

„Prijavu ćemo dići putem naše pravne zastupnice Senke Nožice, jer je Špirić zloupotrijebio položaj i nije poštovao Zakon o planiranju državnog budžeta. Nije planirao 29,8 miliona, već samo 19,8 miliona. Znači, čovjek je uzeo sebi za pravo da tumači propise, a to tako ne ide“, rekao nam je Hubjer.

Ostaje da se vidi kako će se u budućnosti riješiti pitanje penzija ovim ljudima, pogotovo imajući u vidu dva kontra-stava: iz Federacije BiH se zahtijeva da se penzije vojnicima umanje, iz RS-a da se vojnici potpuno oslobode ove beneficije. Hubjer ne očekuje da će se ovo riješiti do početka sljedeće sedmice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije