Bivši reis o ostavci pape

Radiosarajevo.ba
Bivši reis o ostavci pape

Povodom ostavke Pape Benedikta XVI dosadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i sadašnji predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić dao je izjavu za javnost u kojojse kaže:

Vijest o ostavci pape nakon gotovo osam godina obnašanja dužnosti poglavara Katoličke crkve primjećena je od svih muslimana koji su imali priliku da se sretnu s njim. Prvo kao kardinal Joseph Ratzinger a potom kao Papa Benedikt XVI od 2005. do 2013. god. nakon smrti pape Ivana Pavla II, odlazeći papa bit će upamćen kao najistaknutiji katolički teolog i predan pastir za katoličke vjernike.

Iako su u prvi mah bili povrijeđeni zbog komentara koje je izrekao o islamu 12. septembra 2006. god. u predavanju o temi: "Vjera, razum i univerzitet" na Regensburškom univertitetu u Njemačkoj, muslimanski učenjaci cijene izvinjenje koje je nakon toga uslijedilo, kao i papine prijateljske posjete islamskim zemljama i džamijama, posebno posjetu džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu. 

Mustafa Cerić predvodio muslimansku delegaciju na samitu "Katoličko-muslimanskog foruma" u Vatikanu 4-6. novembra 2008. godine. 

Također, muslimanski učenjaci cijene papinu želju da podrži historijsku inicijativu "Zajednička riječ", koju je pokrenulo 138 muslimanskih učenjaka 13. oktobra 2007. god., kao i njegovo sudjelovanje u formiranju (zajedno sa njima) Katoličko-muslimanskog foruma za dijalog između katolika i muslimana.

Prvi samit Katoličko-muslimanskog foruma održan je 4-6. novembra 2008. god. u Vatikanu, dok je drugi održan u Jordanu 21-23. novembra 2011. god. pod pokroviteljstvom Karljevske "Aal al-Bayt" akademije za islamsku misao u Jordanu. Oba puta sudjelovalo je pedesetak velikodostojnika muslimana i katolika. Papina velikodušna ostavka kao zadnji čin, koji služi kao dobar primjer je, također, primjećena s dužnim poštovanjem, rekao je Cerić.      

Nadamo se da će njegovanje duha prijateljstva muslimansko-katoličkog dijaloga biti nastavljeno sa papinim nasljednikom te da će muslimanske i katoličke zajednice širom svijeta živjeti u hamoniji, posebno sad kad cijeli svijet obilježava UN-ovu zvaničnu promociju "Sedmice međuvjerske harmonije", koja je ustanovljena u oktobru 2010. god. kao rezultat inicijative "Zajednička riječ" - kaže se u izjavi koju je javnosti uputio dosadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije