Bivši pripadnik HVO-a na korak do deportacije iz Kanade: Optužen za ratne zločine u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Bivši pripadnik HVO-a na korak do deportacije iz Kanade: Optužen za ratne zločine u BiH
FOTO: AA / Poljani, Kakanj

Dugoočekivani proces o deportaciji stanovnika Mount Houpa, optuženog za ratne zločine u BiH, počeo je u ponedjeljak u kanadskom Saveznom sudu, tokom kojeg će predstavnici kanadskih vlasti pokušati dokazati da se optuženom treba oduzeti državljanstvo te ga deportovati iz zemlje.

Naime, kako se moglo čuti na sudu, Božo Jozepović je lagao o učešću u ratu u BiH kada je aplicirao za iseljeničku vizu zajedno sa porodicom. Državljanin Kanade postao 2004. godine.

U uvodnom izlaganju Šon Gado, zastupnik kanadskih vlasti, izjavio je da postoje dokazi da je Jozepović bio član Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koje je djelovalo u Bosni i Hercegovini tokom rata.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Zanimljivo je da cijela saga o Jozepoviću traje još od 2007. godine kada je uhapšen na granici SAD i Kanade, koju je tada često prelazio jer je radio kao vozač. Naime, Amerikanci su znali za Jozepovićevu ratnu prošlost. Kako je još decembra 2007. godine prenio američki list Seattle Times, sud u Takomi trajno je zabranio Jozepoviću ulazak na tlo SAD.

Njega su Amerikanci tada uhapsili i Imigracioni ured SAD sproveo je istragu. Imigracioni ured SAD-a tada ga je povezao sa ubistvom sedam Bošnjaka u selu Poljani.

Kako prenose kanadski mediji, zločin u Poljanima desio se 9. juna, 1993. godine kada su Bošnjaci opkoljeni i pet dana zatvoreni u podrum. Tada je sedam muškaraca nakon mučenja ubijeno. Devetog juna 1993. godine u Poljanima su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. 

Inače, Šon Gado je izjavio da postoje dokumenti i svjedoci koji će dokazati da je Jozepović bio istaknuti pripadnik HVO-a te da je učestvovao u zločinu u Poljanima.

Kanadski mediji podsjećaju da je Jozepović 1997. godine aplicirao kao izbjeglica za Kanadu, a na formularu koji je ispunio za vizu tvrdio je da nije bio pripadnik nijedne vojne jedinice te da je tokom rata bio vozač u civilnoj odbrani.

Očekuje se da će ovaj proces trajati pet sedmica, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije