Bivši pripadnici 5. korpusa: 'Nismo krivi za ratne zločine'

Radiosarajevo.ba
Bivši pripadnici 5. korpusa: 'Nismo krivi za ratne zločine'


Petorica bivših pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine: Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, danas su se u Kantonalnom sudu u Bihaću izjasnili da nisu krivi za ratne zločine počinjene protiv zarobljenika u Bihaću i Cazinu.

Sud BiH nedavno je prebacio Kantonalnom sudu u Bihaću predmet protiv petorice optuženih, kojima se stavlja na teret, prema optužnici Tužilaštva BiH, da su tukli i psihički maltretirali 31 ratnog zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), dok su ih sprovodili iz Cazina i Bihaća do Graničnog prelaza Izačić radi razmjene.

Optuženi Begić, kao komandir voda Vojne policije 5. korpusa ARBiH, propustio je, kako se navodi, da poduzme nužne mjere da spriječi njemu podređene vojne policajce Kovačevića, Anadolca, Ljubijankića, Hafurića i druge pripadnike iz grupe, da vrše zlostavljanje zarobljenika.

Kovačević je uhapšen 25. oktobra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok su ostala četvorica uhapšena 12. februara ove godine, kada su im određene mjere zabrane. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije