Bivši premijer RS oslobođen krivice za milionsku zloupotrebu

3
Radiosarajevo.ba
Bivši premijer RS oslobođen krivice za milionsku zloupotrebu
Foto: Mondo / Aleksandar Džombić

Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je danas, 27. oktobra, Aleksandra Džombića, bivšeg premijera bh. entiteta Republike Srpske krivice za milionsku zloupotrebu.

Sudija Dragan Uletilović istakao je da tužilaštvo nije dokazalo da je Džombić izvršio krivično djelo.

Suština oslobađajuće presude je da nema namjere pojedinca kada odluku donese kolektivni organ, a u ovom slučaju je to bila Vlada RS.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Optužnica protiv Džombića podignuta je i potvrđena u januaru prošle godine, a suđenje je počelo u martu iste godine.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera RS, zbog zloupotrebe "teške" 19,4 miliona KM.

Optužnica se odnosi na nezakonitu dodjelu kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu "Energolinija" d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM.

U optužnici se navodi da je Džombić bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je višemilionska šteta, a "Energoliniji" d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije