Bivši načelnik Kupresa Perica Romić politiku zamijenio radom na farmi s kravama

Radiosarajevo.ba
Bivši načelnik Kupresa Perica Romić politiku zamijenio radom na farmi s kravama
Sa svega 28 godina Perica Romić postao je načeknik Kupresa. Međutim, vrlo brzo je shvatio kako politika nije njegov životni poziv, te je nakon završetka mandata načelničku fotelju zamijenio radom na farmi.

Bavi se poslom za koji se školovao, ima vremena za porodici, a načelničke obveze mu nimalo ne nedostaju. Tu političku poziciju Perica smatra najtežom od svih u BiH, prenosi Večernji list.

"To je politička pozicija u kojoj najviše pati obitelj, to će vam reći svaki načelnik općine, a potvrditi bivši načelnici koji su sada na nekim drugim pozicijama. Načelnici, odnosno lokalna samouprava, stanovništvu su prva i najčešće posljednja adresa u rješavanju problema, a vrlo često nisu u mogućnosti pomoći im. I to iscrpljuje čovjeka", kaže Romić, koji je po struci doktor veterine, a uskoro planira obraniti rad koji će mu donijeti zvanje doktora zootehničkih znanosti.

Odmah na početku razgovora pitali smo ga da nam usporedi jedan svoj sadašnji dan s jednim kada je bio načelnik.

"Ne može se to usporediti", sa smijehom odgovara ovaj bivši načelnik dodajući kako se rijetko osvrće na to razdoblje svoga života te da ponekad ima osjećaj kako je to bilo jako davno. Ne zato što mu se oduljilo razdoblje bavljenja svojom strukom, nego jer se ne želi prisjećati te turbulentne četiri godine.

"Moj sadašnji život puno je opušteniji od tadašnjega. Nedavno sam imenovan za upravnika Veterinarske stanice na Kupresu. Tu radimo ja, još jedan kolega veterinar i jedan tehničar. Dan mi počinje kafom sa suprugom, zatim vrijeme provodim s djecom. Idem na teren po farmama ako ima intervencija. Ako nema, onda obavljam administrativne poslove u Veterinarskoj stanici, a poslijepodne radim na porodičnoj farmi koja ima više od 700 ovaca i više od 30 krava", opisuje svoj dan bivši načelnik Kupresa.

Iznimka je, kaže, jedino nedjelja. Tada ode na misu i ostatak dana odmara s porodicom. Objašnjava i kakav je dan načelnika.

"Radni dan mi je najčešće trajao od 6.30 ujutro pa navečer do kad se završi, u 22, 23 ili 24 sata. porodicu gotovo nisam viđao. Dijete mi je odrastalo bez mene", ističe ovaj mladi Kuprešak.

Dodaje i kako su za vrijeme načelničkoga mandata neprospavane noći bile česte.

''To je stresan posao. Često mi noću ne bi dalo spavati razmišljanje jesu li očišćene ceste, imaju li u čitavoj općini vode, hoće li me ujutro dočekati otac troje djece da mi kaže kako nemaju što jesti, je li neki od bolesnih stanovnika uspio stići do bolnice... Sve je to dio toga posla", navodi Romić.

Ipak, ističe kako mu je taj mandat velika škola te mu je pomogao odlučiti se što želi biti u životu. Čime se želi baviti. A u sve to je ušao kao u jednu veliku avanturu te je često isticao kako je to bila jedina njegova odluka u kojoj nije poslušao oca.

Njegovu odluku baviti se veterinarstvom umjesto politikom podržao je i veliki broj stanovnika Kupresa. Naime, Veterinarska stanica toga stočarskoga kraja jedno je vrijeme bila bez veterinara, a u isto vrijeme veterinar je sjedio u zgradi Općine.

"Ne ide to. Ako je išta potrebno Kupresu, to je veterinar, tako da je veliki broj stanovnika moju odluku dočekao s oduševljenjem. Konačno će imati koga pozvati kad imaju problema sa stokom. Pa veliki broj njih mi je dok sam bio načelnik govorio kako neće glasati za mene upravo iz tog razloga. Jer su smatrali kako sam puno potrebniji kao veterinar. I bili su u pravu", govori Romić koji je službeno izašao iz politike, ali politika nije iz njega, jer redovno i dalje prati sva zbivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije