Bivši federalni zastupnik Željko Asić osuđen na uvjetnu kaznu od 5 mjeseci

A. D.
Bivši federalni zastupnik Željko Asić osuđen na uvjetnu kaznu od 5 mjeseci
PrtScr / Željko Asić
Bivši federalni zastupnik Željko Asić danas je na Općinskom sudu Sarajevo osuđen na uvjetnu kaznu od 5 mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Kako nam je potvrđeno, Asić je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom KS-a i to u predmetu "nezakonita pomilovanja", koji se već treću godinu vodi u Općinskom sudu Sarajevo.

Prvooptuženi u ovom predmetu je Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH i čelnik Stranke pravde i povjerenja čiji je član bio i Asić.

Njega je optužnica teretila da je zajedno Budimirom uzimao novac prilikom zapošljavanja jedne osobe u Elektroprivredi HZHB.

U ovom predmetu je optuženo nekoliko osoba, od kojih su neki od njih djelovali u federalnim institucijama. Neki od njih su već ranije sklopili sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom KS-a.

Tako se jedan od suoptuženih Armin Kulovac nagodio s Tužilaštvom i priznao krivicu. Naime, priznao je da je izvršio krivično djelo davanja dara, odnosno da je, prema optužbi, tražio vezu da njegov brat Admir, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bude pomilovan.

Budimir se tereti da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i onih iz političkog života, kao i iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH te na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bili su višestruki povratnici, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te ljudi čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana. Budimir se tereti i za nezakonito plaćanje računa te kupnju odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu iz budžeta.

Uz njega, optuženi su i tadašnji federalni zastupnik Željko Asić, Budimirov savjetnik Petar Barišić, predsjednik Povjerenstva za pomilovanje FBiH Hidajet Halilović i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Saud Kulosman.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije