Bitan korak ka članstvu u EU: Usvojen set energetskih zakona u Federaciji BiH

0
Radiosarajevo.ba
Bitan korak ka članstvu u EU: Usvojen set energetskih zakona u Federaciji BiH
Foto: Fena / Sa sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u četvrtak, 6. jula, usvojila prijedloge energetskih zakona. 

Iako je ostalo još da ove zakone potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH, ovo je svakako veliki korak ka članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj Uniji, s čijim propisima je usaglašen zakon u FBiH ovim prijedlozima. 

Radi se, konkretno, o prijedlozima Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, Zakona o električnoj energiji FBiH i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Posebno je važan zakon o korištenju obnovljivih izvora energije. U bh. entitetu Republika Srpska već dug period građani mogu da kreiraju vlastitu električnu energiju, koristeći solarne panele. Sada to mogu i građani u Federaciji BiH. 

Za ove prijedloge je postojala stabilna većina. Za prijedloge Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo je 55 zastupnika, dok je za Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo 53 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije