Biskupi: Promjenom Izbornog zakona omogućiti legitimno predstavljanje svakog naroda

Fena
Biskupi: Promjenom Izbornog zakona omogućiti legitimno predstavljanje svakog naroda
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH) održala je svoje 74. redovito zasjedanje, 5. i 6. novembra, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Zasjedanjem je predsjedavao nadbiskup vrhbosanski kardinal i predsjednika BK BiH Vinko Puljić.

Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto koji je, osvrćući se na trenutno društveno-političko stanje, rekao da "u Bosni i Hercegovini živimo trenutak u kojemu su Hrvati praktično na neki način isključeni iz njihova sudjelovanja u institucijama".

Osvrćući se na život i djelovanje Crkve u aktualnoj društveno-političkoj situaciji, s posebnim naglaskom na nedavno održane izbore s obzirom na katoličku, odnosno hrvatsku populaciju na području BiH, biskupi su razmišljali o načinu davanja doprinosa boljoj, pravednijoj i sigurnijoj budućnosti članova svojih biskupijskih i župnih zajednica, kao i otklanjanju trenutno prisutnih barijera među političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda i svih drugih u BiH, te stvaranju još boljeg ozračja među vjerskim predstavnicima i pripadnicima njihovih zajednica, osobito mladih ljudi, javila je KTA.

Od izabranih predstavnika vlasti biskupi očekuju da rade na istinsko dobro svih ljudi te da donose takve zakone koji će promicati jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ljudska prava svih građana u svakom dijelu BiH.

Također, od predstavnika međunarodne zajednice očekuju da, potičući promjenu Izbornog zakona, omoguće legitimno predstavljanje svakog naroda kako na razini cijele BiH tako i na entitetskim i drugim razinama, kako bi se u budućnosti onemogućila legalizacija nepravde i postavili temelji za napredak Bosne i Hercegovine na demokratskim načelima.

Na Konferenciji biskupi su se osvrnuli i na aktualnu temu s migrantima, te pozivaju sve strukture vlasti da preuzmu odgovornost i pronađu najbolja rješenja za dobrobit i sigurnost svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Ukazali su i na potrebu donošenja pravednog zakona o restituciji i denacionalizaciji kako bi nepravedno oduzeta imovina nakon Drugog svjetskog rata bila vraćena njezinim vlasnicima.

Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi BK BiH, kao i delegat Hrvatske biskupske konferencije Mate Uzinić te predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda biskup Ladislav Nemet, koji su izvijestili o najvažnijim crkvenim događanjima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Po dogovoru biskupa, sljedeće zasjedanje BK BiH održat će se u Mostaru 20. i 21. marta 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije