Biserko: Potez Haškog tribunala ohrabrujući

Radiosarajevo.ba
Biserko: Potez Haškog tribunala ohrabrujući

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji izjavila je danas da je najnoviji potez Haškog tribunala ohrabrujući s obzirom „na sva razočarenja koja smo imali u posljednjih dva mjeseca, a koja su bila rezultat oslobađajućih presuda za vojni i politički vrh u Srbiji“, javlja Fena

"Vrlo je važno da se taj dio optužnice, koji se odnosi na genocid u svim onim općinama koje terete Karadžića, vratio na snagu, kao i to da se suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću završe na jedan profesionalan način", izjavila je Biserko za Agenciju Fena komentarišući odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala koje je poništilo odluku Pretresnog vijeća kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid u nekoliko općina u BiH. 

Odluka vezana za suđenje Karadžiću pala je na datum kada se obilježava 18. godina od genocida u Srebrenici. 

"Smatram da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica ne samo komemoriše taj zločin nego da nešto i urade za BiH jer su oni u krajnjoj liniji značajno suodgovorni za sve što se dešavalo na kraju rata u BiH i posebno što je donesen Dejtonski sporazum koji je doveo do mira, ali u svakom slučaju nije doveo do stvaranja funkcionalne države Bosne i Hercegovine", kazala je Biserko. 

Međunarodna zajednica, kako je dodala, mora pomoći i završiti taj posao i otvoriti bh. građanima perspektivu u kojoj će garantovati sasvim drugačiji i kvaliteteniji život.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije