Biljana Plavšić čeka potvrdu švedske vlade

Radiosarajevo.ba
Biljana Plavšić čeka potvrdu švedske vlade

Vlada Švedske tokom ove sedmice objaviće zvanično saopštenje o tome da li će bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavić, nakon isteka dvije trećine zatvorske kazne, biti oslobođena, izjavio je danas Srni izvor iz švedskog Ministarstva pravosuđa.

Mediji su ranije javili da će Plavšić biti prijevremeno oslobođena iz švedskog zatvora Hisenberg 27. oktobra, jer joj tri dana ranije ističu dvije trećine kazne, od ukupno 11 godina, na koliko je osuđena zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH.

Svetozar Mihajlović, član Odbora za oslobađanje Biljana Plavšić je rekao da je bivša predsjednica RS izrazila želju da njen dolazak u Beogradu, nakon izlaska iz zatvora u Švedskoj, ne bude pretvoren u medijski spektakl i da bi voljela da prve dane na slobodi provede u krugu porodice i prijatelja.

On je dodao da Odbor ne raspolaže preciznom informacijom o izlasku Plavšićeve iz zatvora.

"Koliko znamo, ona izlazi u ponedjeljak, 26. oktobra, eventualno u utorak, s obzirom da u ponedjeljak nema direktna ЈAT-ova linija Štokholm-Beograd, i zato nismo sigurni da je njen izlazak predviđen za taj dan", pojasnio je Mihajlović.

Zbog protesta uprava zatvora se nije izjasnila o detaljima izlaska Biljanje Plavšić.

Prema Mihajlovićevim riječima, s obzirom na to da postoje određene dojave o izvjesnim demonstracijama i protestima, uprava zatvora se nije precizno izjasnila o detaljima izlaska Plavšićeve.

"Očekujemo, prema nekim dojavama, da će u Tuzli taj dan biti održani protesti majki Srebrenice, da će protestovati i njihovo udruženje u Švedskoj, a Švedska je mirna zemlja koja sebi ne želi dozvoliti bilo kakve neprilike", rekao je Mihajlović.

Porodica Biljane Plavišić u Beogradu, brat i snaha, još nemaju nikavih informacija o datumu kada bi ona mogla izaći iz zatvora.

"Mi samo znamo da je ona od 27. oktobra slobodan čovjek, takvo rješenje ima. Ali ne zamo kako će oni to organizovati, da li će prije ili poslije vikenda, ne znamo", rekla je Srni njena snaha Vasilija Plavšić.

U ponedjeljak, 26. oktobra Plavšićevoj ističe dvije tećine zatvorske kazne, koju je najvećim dijelom odslužila u švedskom zatvoru "Hisinberg".

Plavšić, je osuđena na 11 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti, dobrovoljno se predala Haškom tribunalu 10. januara 2001. godine.

Vezano:
Kako se pokajala Biljana Plavšić Vol3
Kako se pokajala Biljana Plavšić Vol2
Kako se pokajala Biljana Plavšić Vol1
Biljana Plavšić sljedeće sedmice u Beogradu?

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije