"Bili su kao braća": Radovan Karadžić plakao za Slobodanom Praljkom

Radiosarajevo.ba
"Bili su kao braća": Radovan Karadžić plakao za Slobodanom Praljkom
Srbijanski tablod "Alo!" prenosi izjavu Luke Karadžića da je njegov brat – osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić – teško primio samoubistvo generala HVO-a Slobodana Praljka u srijedu u haaškoj sudnici.

"Radovan je mnogo potresen i tužan. Sve to ga je zaista pogodilo i još ne može da povjeruje da se to desilo. Čuo sam se isto veče s njim i potpuno mi je potišteno zvučao. Slobodana mu je mnogo žao, naročito što je trebalo da izađe iz Haga za nekoliko dana. On se, kaže, ubio zbog same presude, odnosno zbog nepravde koja ga je snašla. Ja ne ulazim u to da li je on kriv, ne znam ni predmet, ni šta se dešavalo, ali znam sigurno da bi bio oslobođen da mu se sudilo zbog nečega što je Srbima uradio", izjavio je Luka Karadžić za Alo!.

On objašnjava da su Karadžić i Praljak "bili veoma dobri prijatelji i prije rata". 

"Radovan mi je često pominjao Slobodana. Kada me je upoznao s njim, predstavio ga je kao čestitog i dobrog čovjeka. Dva puta sam ga sreo i u Haagu, vidio sam koliko je bio blizak s Radovanom. Oni su se družili i bili su bliski i prije nego što je rat počeo. Radovan mi je pričao da je svaki put kada je išao u Zagreb na seminare, simpozijume ili knjževne večeri spavao kod Slobodana u stanu. Isto tako, kada bi Slobodan dolazio u Sarajevo, on i njegova žena bili su gosti kod Radovana. Znači, baš su bili dobri prijatelji, kao braća", ispričao je Luka Karadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije