Bijes u BiH zbog ponašanja RH: Pustit ćemo vas da vidite more i nešto potrošite...

18
Radiosarajevo.ba
Bijes u BiH zbog ponašanja RH: Pustit ćemo vas da vidite more i nešto potrošite...
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Puno bure u posljednje vrijeme podižu čudna pravila za ulazak u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine. Javnost u Bosni i Hercegovini smatra da se građani naše zemlje neopravdano diskriminiraju zbog strogih pravila ulaska u Hrvatsku.

Kako piše mostarski Dnevni list, poseban bijes izazvan je među bosanskohercegovačkim Hrvatima koji su redom ujedno u ogromnom broju i državljani Republike Hrvatske zbog famoznog pravila „12 sati“.

Saborska zastupnica HDZ-a Zdravka Bušić je, podsjeća ovoj list, opovrgnula da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ijedne od triju potvrda koje se odnose na status osobe vezano covid-19 i odbacila optužbe da vlada diskriminira Hrvate koji žive na području BiH prilikom ulaska u Hrvatsku u vrijeme pandemije.

Bitan teritorij, a ne državljanstvo

Naime, Ambasada Srbije u Zagrebu je objavila da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

"To jednostavno nije točno (…) to ne odgovara istini. Mi se držimo reda i zakona i nije točno da ljudi iz Srbije samo tako prelaze granicu", rekla je Bušić, saborska zastupnica HDZ-a za XI izbornu jedinicu.

Prema njezinom riječima, radi se o krivim interpretacijama, čak “namjerno krivim interpretacijama”, koje se najviše odnose na aneks 1 Europske unije u kojem EU donosi odluke o zelenim zonama.

Tačno je, rekla je Bušić, da je Srbija ušla u tu zelenu zonu četiri dana ranije nego BiH, ali onda je na stranicama veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj objavljeno da je režim isti kao prije Covida. Smatra da se požurilo s tom objavom koja se potom krivo interpretirala.

Podsjetila je da EU donosi odluke na razini zemalja i teritorija, a ne na razini državljanstva ili nacionalnosti.

"Nikada niti jedan građanin Srbije nije prešao hrvatsku granicu a da nije imao jednu od tri potvrde, bilo potvrdu o cijepljenju, preboljenom covidu ili PCR test, kao što je slučaj i s BiH", rekla je Bušić.

Istaknula je da BiH uživa isti tretman na granici kao i Srbija te da Hrvatska čini sve da olakša i pogranični prijelaz iz BiH. Također je napomenula da Hrvati iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo, koji imaju OIB, mogu doći u Hrvatsku i vakcinisati se se.

Otkud ulazak na 12 sati?

Međutim, u cijelom izlaganju zastupnice Bušić ni jednom riječju nije spomenuto pravilo o odobravanju ulaska na 12 sati u Republiku Hrvatsku, već je u praksi potvrdila da je tretman za ulazak u Republiku Hrvatsku potpuno isti za državljane Srbije kao i za državljane Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini.

U suštini, Bušić je kao svojevrsni megafon vladajućeg HDZ-a, a nakon ogromnih zamjerki iz hrvatskih redova u BiH na šutnju troje zastupnika iz dijaspore koji sjede u saborskim klupama, pokušala reći da Hrvatska ne uspostavlja pravila o ulasku u tu zemlju, već da to čini Europska unija. Ukoliko je to zaista točno, postavlja se pitanje kojim aktom je Europska unija regulirala pravo ulaska u zemlju članicu na 12 sati, a koja se i dalje masovno primjenjuje za ulazak Hrvata iz BiH u Hrvatsku.

Pošto smo svakodnevni svjedoci da se u Republiku Hrvatsku i dalje može ući „na 12 sati“ potpuno je jasno da se to kosi s pravilima ulaska o kojima je govorila Zdravka Bušić, jer u Europskoj uniji, koliko znamo, nije poznat takav primjer dopuštanja prelaska granice.

Naime, istina je da je u Hrvatsku moguć ulazak državljana Hrvatske koji žive u BiH bez potvrda o preboljelom koronavirusu, bez potvrde o cijepljenju i bez valjanog PCR testa na rok od 12 sati. Prema tome, izjave Zdravke Bušić koja govori o tome da stanovnici koji žive u BiH imaju isti tretman kao oni koji žive u Srbiji praktično nisu istinite, pa se postavlja pitanje da li Hrvatska time faktički krši upravo taj europski „red i zakon“ o kojem Bušić govori.

Propitkivanja na granici

Odnosno, ukoliko je sve ovo istina, Hrvatska u praksi krši taj isti europski „red i zakon“ i dopušta ulazak „na crno“ u EU određenom dijelu stanovnika BiH bez jedne od tri potvrde.

Ukoliko pak vlasti Hrvatske dopuštaju ulazak u tu državu na 12 sati na osnovu nekog drugog akta koji nije „europski“, to onda znači da Hrvatska, ukoliko to želi, može dodatno pojednostaviti ulazak u tu zemlju, kako iz BiH tako i iz drugih susjednih zemalja.

Da se pri ulasku u Republiku Hrvatsku na graničnim prijelazima događa nešto čudno govori i činjenica da se čak građanima BiH i državljanima Hrvatske koji žive u BiH, a imaju jedan od tri propisana dokumenta od strane EU sugerira da se pri ulasku u Hrvatsku ‘prijave’ da su tu na 12 sati.

Ujedno ih se od strane hrvatskih graničnih policajaca propituje koji im je razlog ulaska u Hrvatsku, gdje idu i što će raditi.

S obzirom na nejasna događanja na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, bilo bi puno poštenije od strane hrvatskih vlasti da se građanima BiH i državljanima Hrvatske koji žive u BiH otvoreno kaže:

„Oprostite, ne možemo za vas otvoriti granice. Strah nas je da nam ne unesete koronavirus, ali pustit ćemo vas na 12 sati da vidite more i nešto potrošite kod nas. U tom slučaju, moramo znati gdje idete i što radite.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije