Bihać: Uhapšeni bivši pripadnici Armije BiH

Radiosarajevo.ba
Bihać: Uhapšeni bivši pripadnici Armije BiH


Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području više lokacija u Bihaću i Cazinu, uhapsili su jutros četvoricu osumnjičenih za mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene te nakon toga donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Uhapšeni su Muhamed Anadolac (1972), Abid Ljubijankić (1969.), Sabahudin Hafurić (1972.) i Husein Begić (1964.). Uhapšeni se, zajedno sa Safetom Kovačevićem, sumnjiče se da su kao pripadnici 5. korpusa Armije RBiH u martu 1995, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Oni su osumnjičeni, saopćilo je Tužilaštvo BiH, da su tijekom prevoza 26 zarobljenika srpske nacionalnosti, sa više lokacija iz Bihaća i Cazina, prema graničnom prijelazu Izačić, a radi razmjene, na različite načine vršili fizičko i psihičko mučenje zarobljenika, te zlostavljali i premlaćivali zarobljenike i mučili ih na ponižavajuće načine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije