BiH: Žrtve torture zapostavljene i zakonski nevidljive

Radiosarajevo.ba
BiH: Žrtve torture zapostavljene i zakonski nevidljive

X-pres sesija Dan žrtava torture: žrtve rata u procesima izgradnje mira biće upriličena danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije Cure i Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, javlja Fena.

Uvodničar sesije je aktivist civilnog društva Ševko Bajić koji će najaviti događaj Dan žrtava torture i predstaviti aktivnosti žrtava rata u procesu izgradnje mira, ali i probleme, jer se radi o grupi koja je danas zapostavljena i zakonski nepriznata.

Razgovor će obuhvatiti koncepte izgradnje mira, kako žrtve rata pomažu osvještavanju građanstva i na koji način mediji doprinose i kako mogu doprinijeti izgradnji mira u BiH, ali i o nevoljnosti države i potrebnim aktivnostima za donošenju Zakona o žrtvama torture.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježava se širom svijeta 26. juna, a utemljen je Konvencijom protiv torture koju su donijele Ujedinjene nacije prije dvadeset pet godina. 

BiH je potpisivanjem UN-ove deklaracije o ljudskim pravima i pratećih konvencija, preuzela obaveze da omogući jednaka prava i tretman za sve žrtve torture.

Žrtve torture zakonski nepriznata grupa 

Prema nezvaničnim podacima u BiH postoji oko 200.000 osoba koje su prošle logore i/ili različite oblike zatočenja tokom rata. Nakon 20 godina po okončanju rata, ova kategorija je u potpunosti nevidljiva i njihov status nije zakonski reguliran.

Pripremljen je nacrt zakona kojim se utvrđuju prava načina ostvarivanja prava, finansiranje i druga pitanja koja se odnose na zaštitu kao i način ostvarivanja ostalih prava za žrtave torture u BiH. Ovaj zakon uzima u obzir obaveze utvrđene međunarodnim konvencijama i protokolima čija je članica i BiH, a koje se odnose na prava žrtava torture. Nacrt zakona je pripremeljen, ali njegovo donošenje je veoma upitno. U međuvremenu veliki broj logoraša/ica odlučio  je da sudski ostvari/e svoja prava.

Prema procjenama očekuje se da će kao rezultat tužbi logoraša/ica podnijetih sudovima širom BiH, na naplatu u Republiku Srpsku doći 1,5 milijardi KM, a u Federaciju BiH 750 miliona KM.

Zakon o žrtvama torture bi trebao riješiti ova pitanja i zbog toga bi njegovo donošenje bilo bolja solucija za sve strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije