BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji

Radiosarajevo.ba
BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji

Bosna i Hercegovina i bosanskohercegovački narodi za Turke i Tursku imaju posebnu važnost i zauzimaju značajno mjesto. To je tako i tako će ostati, izjavio je u Sarajevu premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

Bez obzira da li se radi o vojnim, političkim, ekonomskim, istorijskim, kulturnim odnosima oni će, kako je dodao, nastaviti da idu u istom smjeru.

"Ponovili smo svoju neizostavnu pomoć i podršku kada je u pitanju euroatlanska integracija BiH i posebno podvukli svoju podršku u vezi integracije BiH sa NATO-m", kazao je Erdogan na pres-konferenciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je tokom susreta razgovarano i o mogućnostima daljnjeg unapređenjenja ekonomskih odnosa.

"Turska je zemlja koja ima snažan napredak u ekonomiji i mi bi htjeli da budemo djelom toga uspjeha Turske", istakao je Izetbegović.

U tom smislu je dogovorena skora posjeta veće delegacije iz BiH, političara i biznismena, kada će se predstaviti mogućnosti bh. privrede.

Iako obim trgovinske razmjene nije na zadovoljavajućem nivou, Erdogan je izrazio nadu da će se u skoro vrijeme povećati i dostići onaj nivo koji zaslužuje.

"Trenutno obim trgovinske razmjene iznosi 400 miliona dolara. Mislim da smo blizu vremena kada ćemo te brojke spominjati ne u milionima, već milijardama", dodao je Erdogan.

U tom smislu Erdogan je, kako je rekao, članovima Predsjedništva BiH ponudio sveobuhvatnu saradnju i pozvao ih da dođu sa velikim brojem poduzetnika i svih onih koji će doprinijeti unapređenju bilateralne trovinske saradnje.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Erdogan je izrazio želju da 7. oktobar protekne u najboljem redu i da ti izbori "budu od koristi za našu bh. braću".

"Nemojte se dijeliti, budite jedinstveni, budite postojani, budite čvrsti i zdravi, jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji", poručio je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije