BiH uvezla devet puta više oružja nego lani

Radiosarajevo.ba
BiH uvezla devet puta više oružja nego lani

U Bosnu i Hercegovinu je tokom 2013. uvezeno oružja i vojne opreme u vrijednosti od 36,37 miliona eura, što je devet puta više nego prošle godine, kada je za ovu namjenu potrošeno 4,5 miliona eura, potvrđeno je za Avaz.ba u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO).

Do ovih podataka došlo se, naime, na osnovu izdatih dozvola za uvoz oružja.

Interesantno je da je za potrebe Ministarstva odbrane (MO) BiH, odnosno Oružanih snaga BiH, uvezeno oružja u vrijednosti od "samo" 1,5 miliona eura. 

Međutim, to oružje Ministarstvo odbrane nije kupilo, nego je većim dijelom, odnosno 1,4 miliona eura, donirala vlada SAD-a, dok je MO platilo 73.600 eura za deminersku opremu. To, praktično, znači da je u posljednjih godinu i po u BiH za oružje izdvojeno oko 40 miliona eura, što je ogromno povećanje u odnosu na raniji period. 

Iako u resornom ministarstvu kažu da se najveća vrijednost uvezenog oružja i vojne opreme odnosi na uvoz repromaterijala za potrebe proizvodnje, nema preciznih podataka o tome koliko su oružja uvezle firme koje se bave prodajom oružja i vojne opreme.

S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku BiH koji govore da je u prošloj godini iz zemlje izvezeno oružja i opreme u vrijednosti od oko 79 miliona maraka.

Također, s obzirom na ogromnu količinu nelegalnog oružja u našoj zemlji, za koje se, prema podacima UNDP-a, pretpostavlja da ga posjeduje čak 750.000 domaćinstava, u BiH očigledno cvjeta trgovina oružjem, a u kojem obimu - još je nepoznanica.

Podaci o oružju
1,5 miliona eura vrijednost oružja uvezenog za potrebe MO
4,5 miliona eura uvezeno oružja u 2012. godini
79 miliona vrijednost oružja izvezenog 2012. godine
750.000 domaćinstava u BiH ima nelegalno oružje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije