Zajednička izjava / BiH uspostavila diplomatske odnose s Bahamima

31. 10. 2019. u 14:48:00 Fena

Shares: 47

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 30. oktobra potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Bahama.

Uime države Komonvelt Bahami izjavu je potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima ambasadorica Sheila Carey.

Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije Bahama pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprijeđenje i intenziviranje bilateralne saradnje, te je istaknuto da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišem nivou značajno doprinijela uspostavi prijateljskih odnosa i otvorila nove mogućnosti saradnje.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti na borbu protiv klimatskih promjena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

NEMA KOMENTARA