BiH: U prošloj godini 39 osoba žrtve trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
BiH: U prošloj godini 39 osoba žrtve trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se 18. oktobra. Tom prilikom  u art kinu Kriterion, Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti (MFS – EMMAUS) i Asocijacijom XY organizovalo je konferenciju za medije i panel diskusiju na temu prevencije trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Emina Osmanagić, izvršna direktorica Asocijacije XY, na konferenciji za medije naglasila je da prevencija trgovine ljudima fokus treba imati u edukaciji mladih. Najbolji način za to, kaže ona, jeste organizovati razgovore među vršnjacima i na taj način omogućiti im da se zajedno informišu o ovom problemu.

Primamljive ponude za posao i obećanja o visokim platama najveća su zamka za mlade u zemlji čija nezaposlenost prelazi 60%, kaže Osmanagić i dodaje da je u prethodnoj godini u BiH 39 osoba bilo žrtvama trgovine ljudima, od čega su 19 njih mladi ljudi.

Problem trgovine ljudima prisutan je iz godine u godinu. Prema riječima Elme Zahirović iz MFS – EMMAUS, trenutno u skloništu za žrtve trgovine ljudima boravi pet osoba, od čega su tri maloljetne.

Najčešći oblik trgovine ljudima je seksualna eksploatacija. Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije, prije početka panel diskusije izjavio je da bh. društvo nije dovoljno senzibilirano u vezi sa ovim problemom, te da često izostaje potrebna reakcija društva.

Diskusiji su prisustvovali i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), te učenici sarajevske Pete gimnazije. Ovom prilikom panelistima je predstavljen i kratki film Dvije djevojčice autorice Ruth Beni koji je nastao u sklopu istoimene kampanje.

Kampanja pod nazivom Dvije djevojčice provodi se u 13 europskih zemalja s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene djevojke koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje. Film prati priče dviju djevojaka koje su okrutno prevarene od ljudi koje su poznavale i kojima su vjerovale, a koji su poslije trgovali njima protiv njihove volje. Film je dobitnik srebrne svjetske medalje na Festivalu New York 2010.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije