BiH u evroatlanskim integracijama iz perspektive FBiH

Radiosarajevo.ba
BiH u evroatlanskim integracijama iz perspektive FBiH

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je na redovnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu da je Deklaracija o opredijeljenost za evroatlantske integracije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih i dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju su usvojila oba doma Parlamenta FBiH, nastala kao odgovor na dugogodišnje podrivanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Deklaracija je nastala kao artikulacija volje, htijenja i želja građana FBiH, a njih se, po posljednjim anketama, više od 92 posto opredijelilo za evropski put i za vladavinu prava. Ova deklaracija je potpuna podrška BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama na način da insistiramo i zahtijevamo da se u najkraćem roku usvoji program odnosno plan integriranja kako bi BiH do kraja ove godine, a mi smo sigurni da je to moguće, podnijela aplikaciju za stjecanje kandidatskog statusa, rekao je Zvizdić na današnjoj sesiji o temi BiH na putu evroatlantskih integracija iz perspektive FBiH.

On smatra da bi BiH u naredne dvije godine trebala dobiti status kandidata, a da bi do kraja 2014. trebali otpočeti pregovore za punopravno članstvo u EU-u i da bi u istom tom periodu trebala postati punopravni član NATO-a. Zvizdić je kazao da Deklaracija jasno ustavno pozicionira FBiH kao političko-teritorijalnu jedinicu, odnosno kao jedan od dvaju entiteta u sastavu države BiH i da je u njoj jasno iskazano razumijevanje da samo efikasni, funkcionalni i demokratski organi vlasti BiH mogu biti garant pune ravnopravnosti i zadovoljenja svih interesa građana i naroda.

Smatramo da je važna i vladavina prava, jer bez potpune pravne sigurnosti nemoguće je postići i značajan ekonomski prosperitet BiH. U tom smislu podržavamo sve institucije koje provode vladavinu prava, kao i agencije koje se bore protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, ratnih zločina, rekao je Zvizdić te ocijenio da bi u BiH zbog postizanja pune zaštite ljudskih prava i sloboda trebalo što prije formirati vrhovni sud. Dodao je da je Parlament FBiH spreman da uđe u izmjene i dopune svih zakona koji će garantirati jednakopravnost građana i naroda u BiH. Također je rekao  da je Deklaracija za punu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne selektivno primjenjivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije