BiH u EU - samo kao jedinstvena država

Radiosarajevo.ba
BiH u EU - samo kao jedinstvena država

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague kazao je danas novinarima u Sarajevu, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom da ova zemlja može postati članica Evropske unije samo kao jedinstvena i suverena država. 

Ko podriva Bosnu i Hercegovinu nije naš partner

Ministri Hague i Lagumdžija su podsjetili javnost da je tokom posjete Lagumdžije Velikoj Britaniji u martu ova zemlja istaknula da će biti advokat Bosne i Hercegovine u smislu podrške BiH na njenom putu ka NATO-u i evroatlantskim integracijama

"Naša odgovornost kao vodeće zemlje u Evropskoj uniji i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i zemlje koja ima jako prijateljstvo s BiH je da vam pomognemo u ovom pitanjima, ali moram naglasiti da je odgovornost i na BiH da učini ono što je potrebno za te integracije, a to je pitanje vojne imovine, implementacija presude "Sejdić i Finci" te da se riješi pitanje mehanizma koordinacije s EU", istaknuo je Hague. 

Ponovio je da su vrata Evropske unije otvorena za BiH, ali da je na bh. političarima da odluče koliko će brzo proći kroz ta vrata, a prolazak kroz ta vrata omogućio bi veći prosperitet za sve građane BiH dok bi dobrobit bila dugoročna.

O ulasku Hrvatske u EU
Lagumdžija je naglasio da su sagovornici razgovarali i o poboljšanju ekonomske saradnje dviju zemalja te da bi u tom smislu početkom sljedeće godine u februaru ili martu trebao biti organiziran poslovni forum u Londonu na kojem bi bh. i britanski privrednici otvorili posebne procese u domenu ekonomske saradnje

Ministar Lagumdžija je novinarima kazao da su sagovornici razgovarali kako iskoristiti zainteresiranost Velike Britanije da u daljim procesima koji se tiču bh. puta ka NATO-u a posebno Evropskoj uniji pomogne BiH. Podsjetio je da je za sljedeću sedmicu najavljen sastanak na visokom nivou s predstavnicima EC s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom na čelu  te da je nedavno održan sastanak u Bruxellesu koji se ticao pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, a sada su u procesu razgovori o rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske. 

"Pitanja o kojima se razgovara tiču se slobodnog prolaza kroz Neum i slobodnog pristupa luci Ploče. Imajući u vidu kompleksnost tog pitanja naš cilj je dobijanje podrške od evropskih zemalja da bi se taj problem riješio na zadovoljstvo Zagreba, Sarajeva i Bruxellesa", kazao je Lagumdžija. 

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u BiH će se, sem razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i Lagumdžijom, susresti i sa ženama žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u zemlji kako bi čuo njihova iskustva 20 godina nakon rata. U popodnevnim satima i članovi Predsjedništva BiH primit će ministra Haguea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije